Stavila bi spiralu, no zanima me smijem li s obizrom na to da sam imala ishemijski moždani udar?

Poštovani, imam upit vezano za ugradnju spirale. U tridesetim sam godinama, imam jednu urednu trudnoću i porod iza sebe, porod dovršen carskim rezom.
Kako ne planiram imati više djece, ugradila bih spiralu. Ono što me brine tj nije mi jasno jest moguće kontraindikacije s obzirom na povijest bolesti. Naime, u kasnim dvadesetima sam imala ishemijski moždani udar, pretragama je utvrđeno zbog nedetektirane urođene srčane mane (ASD), koja je naknadno uspješno sanirana. Radila sam pretrage za utvrđivanje trombofilije, nalazi su pokazali da je nemam.
Za vrijeme trudnoće nisam bila na antikoagulativnoj terapiji jer moja dr nije vidjela potrebe, nakon poroda su mi u bolnici odredili 6 tjedana terapije injekcijama Inhixe, prevencije radi. Ono što me interesira jest postoje li opravdani rizici stavljanja spirale, s obzirom na moju anamnezu? Unaprijed hvala na odgovoru.

23.11.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

to su uvijek dileme. Vaša pitanja su vjerojatno usmjerena na mogućnosti ugradnje intrauterinog uloška sa levonorgestrelom (hormonski inatrauterini uložak). Porod carskim rezom ukoliko je ožiljak uredan nije kontraindikacija. To što ste dobivali antikoagulantnu terapiju po porodu je u redu i dobro je da nemate trombofiliju. Homonski intrauterini uložak svaki dan iz spremnika oslobađa 20 ug  levonorgestrela koji se uglavnom zadržava u sluznici maternice i drži je vrlo tankom, tako da onemogućava obilnija krvarenja i začeće. No taj levonorgestrel ipak se u manjoj koncentraciji  resorbira iz sluznice i ulazi u sistemsku cirkulaciju. Glede urođene srčane mane, bilo bi uputno potražiti pismeno mišljenje vašeg kardiologa o toj terapiji . Na tržištu imate i drugih intrauterinih uložaka koji ne sadrže hormone. Postoje  bakreni intrauterini ulošci u obliku bakrene navojnice i sitnih perlica. Bakar ionizira sluznicu matrenice i tako onemugućava implantaciju, a ujedno uložak djeluje i abortivno. Negativna strana bakrenih uložaka je malo obilnije krvarenje. Razmislite što Vam zaista treba. U svakom slučaju konzultirajte kardiologa i uvažite njegovo mišljenje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika