Sv mi užasno smrdi, jesam li trudna ili što mi je?

Zanima me jesu li ovi simptomi povezani i koji bi bio mogući uzrok. Trudnoća? Disbalans hormona?

Najprije sam osjetila jako čudan miris vlastitog znoja ispod pazuha. Tijekom toga sam imala normalnu menstruaciju.)Nakon normalne menstruacije dobila sam točno na dan ovulacije krvarenje koje je trajalo 5 dana. Nije bilo intenziteta kao mjesecnica niti nešto obilno, ali bilo je između, nikako točkasto. Tijekom tog krvarenja koje se pojavilo točno na dan ovulacije ( točno 14. Od početka prethodne mjesečnice) pojavio mi se isti takav miris za mnoge različite stvari: razna jela, sam zrak, određene prostorije, vlastiti i tuđi dah… Miris je kao nešto, oprostite na izrazu uginulo i trulo, ustajalo. Nakon mirisa je prešlo i na okus za različita jela. Na neki period prestane, ali za neka jela ostaje jednako odbojno svo vrijeme. Miris je nepodnošljiv, kao i okus nakon kojeg ne mogu jesti te biram hranu prema mirisu i okusu koji trenutno osjećam. Dolazi u navalama tijekom dana i nije sve prisutan, osim u znoju ispod pazuha kad mi žlijezde luče znoj.
Inače dragi i ja imamo većinom nezaštićene odnose (prekinuti snošaj) i nije nam se dogodio ‘rizičan odnos’. Nikad prije nisam imala problem s ovakvim krvarenjem niti poremećajima mirisa i okusa.

Tijekom korone mi je miris nestao, ali mislim da je ovo nešto sasvim drugacije od korone ili mirisa koje osjećaju trudnice.

Čudno je što različita hrana na jednak način smrdi kao i zrak, dah,kaladont i znoj ispod pazuha. Sve osim pazuha dolazi ponekad tijekom dana i nije uvijek prisutan. Znoj primjećuju i drugi, a za ostalo što ja osjetim ne osjete te je zbilja problem u meni. Na neke trenutke osjećam blagu bol u trbuhu/desnom jajniku.

Ima li veze sa poremećajem hormona, nekakvom ginekološkom bolešću ili trudnoćom takva vrsta poremećaja mirisa i okusa?

Kad bih se zadržala u toj prostoriji koja mi iz nekog razloga tako miriše, vjerojatno bih povraćala jer je neizdrživo.

 

29.3.2022

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

hiperosmija je medicinski naziv za pojačanu osjetljivost na mirise. Trudnice pogotovo u prvom tromjesječju imaju pojačan intenzitet ali i odbojnost  prema određenim mirisima, ta preosjetljivost se objašnjava   drugačijojom  percepcijom  mirisa, njegovog intenziteta i ugodnosti. To je posljedica kognitivnih i hormonalnih promjena u trudnoći. Hormom HCG ( humani korionski gondotriopin) luči posteljica , a on potiće proizvodnju  estrogena i progesterona. Brojni radovi i istraživanja dokazuju povezanost između koncentracija HCG-a  tijekom trudnoće i povećane osjetljivosti na mirise  kao i mučnine i povraćanja. Upravo je najveća koncentracija tog hormona u prvom tromjesječju trudnoće. Kognitivni učinak  se objašnjava  pretjeranom emotivnom reaktivnosti o mirisima iz okoline kao i povećanoj pozornosti na neugodne mirise. Ukoliko niste trudni  razni drugi faktori mogu uzrokovati hiperosmiju. To su migrenske avobolje, Lymska bolest, neke autoimune bolesti kao na primjer Addisonova bolest, različita neurološka stanja, multipla skleroza , Alzheimerova bolest i epilepsija.Hiperosmija može biti prisutna u loše reguliranom dijabetesu, manjku B.12 vitamina ili uzimanjem određenih lijekova. Takvo stanje može potpuno spontano  nestati i opet se periodično manifestirati.

Ukoliko niste trudni  posjetite  obiteljskog  liječnika a potom neurologa.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika