Trebam li zbog HPV-a ranije napraviti PAPA test?

Poštovani,
Žensko sam, 25 godina, pušač s neredovitim menstrualnim ciklusom i prekomjernom tjelesnom težinom.
Nakon redovnog ginekološkog pregleda i PAPA testa, utvrđen mi je CIN I. Nakon toga odrađena je tipizacija na HPV te Vas molim da mi u nastavku nešto detaljnije rastumačite moj nalaz. Zabrinuta sam radi toga sto sam prvenstveno pozitivna na tipove HPV iz visokorizicne skupine. Moja ginekologica me uputila na ljecenje s Papilocare vaginaletama i da uzimam Pycnogenol i Betaglukan kao dodatak prehrani koji bi mi trebao pomoći u poboljšanju imuniteta, te idući PAPA da obavim za 6mjeseci. Mislite li da je to adekvatan način liječenja? Trebam li novu PAPA-u napraviti ranije? Trebam li se bojati da će mi CIN I preći u II ili viši stupanj u ovih 6mjeseci ako provodim propisano liječenje? Hvala unaprijed na odgovoru.

Nalaz tipizacije:

Traženi uzročnik:HPV DNA iz grupe visokog rizika (u grupu uključeni tipovi: 16,18,26,30,31,33,34,35,39,45,51,52,53,56,58,59,66,67,68,69,70,73,82,97) i grupe niskog rizika ( u grupnu probu uključeni: 6,11,42,43,44)
Nalaz: POZITIVAN HPV iz grupe visokog rizika
HPV tip 16- NEGATIVAN
HPV tip 18- NEGATIVAN
HPV ostali tipovi- POZITIVANI 4.13lg

1.3.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

HPV je spolno prenosiv virus, dakle, zarazili ste se nezaštićenim spolnim odnosom. Dobro je da su genotip 16 i genotip 18, negativni. Ti genotipovi imaju onkogeni potencijal. Lijeka protiv HPV infekcije nema. Doktorica je ordinirala suplemente koji služe u borbi protiv virusa. Potrebno je jačati imunitet, jer  80 % žena nakon 18 mjeseci negativizira nalaz. Nakon terapije treba ponoviti PAPA test, ukoliko nalaz bude isti ili lošiji potrebno je napraviti kolposkopiju. Ovisno o nalazu kolposkopije biti će razvidno u kom smjeru kreću daljnji medicinski postupci. Ovo je izvrstan trenutak da prestanite pušiti, jer i pušenje utjeće na imunitet organizma. Samo hrabro i koristite mehaničku zaštitu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika