Trudna sam i imam ureaplasmu. Koliko je to opasno za plod?

Lijep pozdrav. Ovako imam pitanje .. 21+2 TT sam. Polipa sam prvu turu antibiotika bila je prisutna >=10000 ureaplasma ponovljen bris je pokazao istu dobila sam klaritromicin 7 dana po 2
Koliko je to opasno i štetno u trudnoći s obzirom da mi se skratio cerviks .. sva sam u panici i neznam dali se znam nositi s tolikim stresom. S obzirom da sam prvi dijete rodila u 27 TT zivo i zdravo i imala sam 3 spontana nakon toga u ranim tijednima 6 7 i jedan u 15 TT koji je pokazao da je bila upala prisutna.
Inače uzimam dufaston tablete za rodnicu 200 mg svaku večer i klexan inakcije ..
Hvala na čitanju i veselim se odgovoru

1.3.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Poštovana,

u takvim situacijama prije trudnoće se rade cervikalni obrisci. Ako bude pozitivan nalaz, provodi se terapija oba partnera. Poslije terapije rade se ponovo  kontrolni cervikalni obrisci da se vidi uspjeh terapije i dali je infekcija izliječena.  Ukoliko Vam se skratio cerviks i prijeti Vam prijevremeni porod, a bakterije se oralnim antibioticima ne možete  riješiti, potrebna je intravenska terapija antibiotika po antibiogramu. Takav postupak se može ostvariti u dnevnoj bolnici sa uputnicom nadležnog liječnika.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika