Učestale vaginalne infekcije – molim pomoć

Poštovani,

Imam 22 godine i učestale vaginalne infekcije.

Prve su se pojavile prije 3 godine i događale su se do 2 puta godišnje te su liječene Canesten kremom ili Vaginaletama te sam pazila na ishranu. I povlačile su se.

Unazad godinu/godinu i pol imam ako ne svaki onda svaki drugi mjesec problem sa pojavljivanjem gljivica. Isprobala sam Bio kult tablete, neke šumeće u obliku praha i ništa nije pomagalo. Sada sam već na trećoj ili četvrtoj kutiji Lactogyn tableta i izgleda da ni one ne pomažu iako pazim i na ishranu i na stres i higijenu. Papa test svake je godine uredan a radila sam i dva (“obični” i tekući po savjetu ginekologice).

Što ja više mogu napraviti kako bih te gljivice spriječila ili bar smanjila na neku normalnu razinu?

Unaprijed hvala na odgovoru i lp.

 

14.6.2023

Odgovara

Lovorka Vidović Gajger, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, subspec. fetalne medicine i opstetricije

Pošovana,

veliki je problem stalne gljivične infekcije. Treba odrediti i dozirati antimikotičnu terapiju na duži rok. Vaginalete treba uzeti  i do 12 dana da se djeluje i na spore te nakon udarne terapije povremeno u mjesecu uzeti vaginalete. No potrebno je ordinirati i antimikotičnu terapiju na usta. Ima različitih preparata koje se po određenoj shemi uzimaju i do 6 mjeseci. Zakiseljavanje rodnice te uzimanje probiotika su odlično pomoćno sredstvo uz pravilnu prehranu. Javite se svojoj ginekologinji da procijeni situaciju.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika