Akutni infarkt miokarda

Otac mi je imao akutni infarkt miokarda prije 17 dana i uopće se do ovog ponedjeljka nije javio osobnom liječniku. Zajedno smo, u tih 17 dana pod infarktom bez bilo kakve liječničke pomoći, cjepali drva u šumi, igrali košarku, bili smo u Slovačkoj i tada je vozio auto cijeli dan pod infarktom, kosio je travu, pilio drva na cirkular mašini itd.

Osobno sam primjetio već prije da se čudno ponaša svaki dan npr. polijevao se s vodom, odlazio je van u dvorište sjediti jer mu je trebalo zraka, bio je umoran, rastresen, nije imao snage ali to bi on dobro prikrio ili bi me otpilio kad bih ga nešto direktnije pitao za zdravlje. Dakle puno je u tih 17 dana pod infarktom fizički radio i imao je navedene simptome da bi u ponedjeljak 31.03.2014. u 19h pristao otići doktoru i dijagnosticiran mu je akutni infarkt.

Moje pitanje je slijedeće sada se nalazi na mjerenjima funkcija 24 sata, što mogu očekivati dalje? Što će se događati dalje? Koliko mu je naštetilo to dugotrajno odgađanje odlaska liječniku?

Hvala.

17.2.2016

Odgovara

Uredništvo

Poštovani,

Akutni infarkt srca treba liječiti u koronarnoj jedinici ili u jedinici intenzivnog liječenja. Zbog neliječenja akutnog infarkta srca nastaju trajna oštećenja srčanog mišća i oštećenje funkcije srca. Kolika su ta oštećenja ovisi o tome koja je koronarna žila bila okludirana i koliko je veliko područje srčanog mišića ostalo bez krvi i kisika.

U bolnici će se učinjenim pretragama utvrditi promjene na koronarnim arterijama i oštećenje srčane funkcije, te preporučiti odgovarajuća terapija. Sigurno je da bi rezultati liječenja bili bolji da je liječenje započeto na vrijeme tj. u prvim satima nastanka infarkta.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika