Bol u grudima i visok tlak

Poštovana,
Imam 55 g., i prije 6 mjeseci se pojavila bol u prsima i visok tlak, što prije nikad nisam imao (uvijek je bio nizak tlak). Tlak se poslije nekoliko tjedana smanjio na vrijednosti cca 130/85, međutim u tom vremenu je skočio 2 puta na 155/95 i to je trajalo cca 3 dana.
Nakon što mi se pojavila bol u prsima (prije 6 mjeseci) štitnjača je bila uvećana no hormonski nalazi su bili uredni. Isto tako sam se umarao na bilo kakav napor. Jedva sam prehodao kilometar u 12,5 min, a prije tegoba prosjek je bio 9,5 min (s time da je ukupni put prije bolova bio 7-8 km, a kad su se pojavile tegobe 3 km je bio max). Trenutno se kondicija vraća na normalu.
Inače stalno osjećam neki pritisak u gornjem području grudiju a povremeno osjećam bol od sredine vrata do sredine ramena (oštra bol na lijevoj strani). Nisam uzimao niakkvu terapiju za visok tlak.

Ergometrija je pokazala tipične predkordijalne opresije nakon opterećenja uz značajnu hipertezivnu reakciju te neznačajne promjene elektrodiagrama u opterećenju.

UZV srca: Lijeva klijetka normalne veličine i debljine stjenki (IVSd 11mm, LVIDd 10mm), očuvane sistoličke funkcije (EF LK 65%), bez regionalnih poremećaja kontraliteta. Lijeva pretklijetka uvećana prema volumskim kriterijima LAVI 21 ml/m2, ali je granična dimenzija u LAX-u 42 mm. Dijastolička disfunkcija I/IV (E vel 0,7m/s; A vel 0,8m/s, E/e 14). Desna klijetka normalne veličine (RVIDd 35mm), oduvane funkcije /TAPSE 26mm). Desna pretklijetka normalne veličine.

Učinjen je i MSCT:
Koronarne arterije tipične pozicije ostija/tipičnih anatomskih odnosa. LM, LAD s DG granama, te dominantna RCA s PD i PL, bez evidentne ats lezije/stenoze – prikaz na distalnim dijelovima/manjm ograncima, degradiran arfektima snimanja. Na proksimalnom sementu CX neopstruktivni blaži mješoviti kalcificirani ats plak, Na srednjem segmentu LAD, po svemu, kraći, plići MB.

Da li se moram brinuti o ovakvim nalazima? Trebam li uzimati lijekove za visok tlak? Kako da se postavim prema velikim fizičkim naporima (npr. vožnja biciklom na Sljeme)?
S poštovanjem!

2.6.2023

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovani,

S obzirom na sve navedene nalaze i subjektivne tegobe, kod vas je važno da se preporuči terapija u cilju zaustavljanja progresije aterosklerotske bolesti koja se vidi u jednoj od koronarnih arterija (CX), ali kod psihofizičkih napora bol  u grudima koju osjećate može biti uzrokovana i zbog “bridging-a” na LAD. U sklopu te terapije treba uzimati i lijekove koji reguliraju tlak . Vjerujem da vam je kardiolog preporučio odgovarajuću terapiju i dogovorio termin sljedeće kontrole.  Svakodnevna tjelesna aktivnost je poželjna , ali umjerena, te se ne biste smjeli izlagati  naporima velikog intenziteta kao što je vožnja bicikla na Sljeme. Za 6-12 mjeseci ponovite ergometriju i potom razgovarajte s kardiologom kojem intenzitetu tjelesne aktivnosti se možete izlagati.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika