Brat je prebolio covid i otada mu se javljaju sinus tahikardije. Dobio je terapiju, no od nje pada u nesvijesti. Što mu je činiti?

Poštovani, imam pitanje za brata.
U 11tom mjesecu prošle godine prebolio je covid i nakon toga mu se javljaju sinus tahikardije. Puls od 100 prema 140, u svakom fizičkom naporu sve viši. Napravljen UZV srca, holter tlaka, holter EKG-a, MRI srca da se isključi miokarditis, sve pretrage od onda. Stavljen je na terapiju Concorom 1.25 mg iako je pio manju dozu. Međutim on mu je spuštao tlak izrazito nisko i zbog tog je pao dva puta u nesvijest. Nakon toga je prestao s terapijom Concora i sada se tahikardije nastavljaju. Ima 19 godina i prije se aktivno bavio sportom međutim sada bilo kakvo fizičko kretanje povisuje puls iznad 120 pa i više. Preporučena je terapija Nobivalolom, ali s obzirom da je riječ o beta blokatoru i da je tlak njemu inače u granicama normale, ne usudi se ga uzimati jer pada u nesvijest.

25.7.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

Ukoliko se Vaš brat boji uzeti najmanju dozu nebivilola, treba porazgovarati o tome sa svojim kardiologom. Postoje i drugi lijekovi, a također i neselektivan beta blokator karvedilol koji u najmanjoj dozi od 3,125g gotovo i nema utjecaja na krvni tlak.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika