Fibrilacija atrija – molim Vas mišljenje.

Poštovani

Moja dijagnoza je fibrilacija atrija uz tahiaritmiju. Već nekoliko godina pijem Concor tablete 2,5 mg i Rytmonorm 150 2x dnevno. U travnju 2022. nosila sam holter tlaka i holter srca koji su bili donekle zadovoljavajući i 05.05.2022. godine bila sam na kontroli kod kardiologa i bilo je sve u redu. Krajem lipnja primijetila sam da sve češće navečer kada se umirim prije spavanja jako osjećam kao da mi često preskače srce uz ovu terapiju. Ipak sam se javila kod svog kardiologa 24.08.2022. ispričala sam mu kako osjećam srce, ali po njemu nije ništa zabrinjavajuće. Prije sam pila 5 mg Concor pa mi je tada smanjio na 2,5 mg a Rytmonorm sam pila 3×150 mg pa mi je smanjio na 2x dnevno.
Sada sve češće osjećam preskakanje srca u toku dana a ponekad navečer me toliko to opterećuje da ne mogu zaspati jer osjećam kako srce preskače.
Inače pijem Letrox 25 mg u jutro jer mi je Tsh povećan.
Nedavno sam kontrolu kolesterola radila ukupan je 6.2 a LDL 3.4 .

Molim Vas za mišljenje da li trebam brinuti zbog srca inače mama je umrla od bolesti srca začepljenje krvnih žila u čvorištima. Ponekad popijem Normabel od 5 mg jer ne mogu zaspati zbog osjećaja preskakanja.

S poštovanjem

21.11.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

Pretpostavljam da imate parokzimalnu fibrilaciju atrija (to znači povremene epizode, a ne trajno prisutnu). Osjećaj preskakanja srca je vjerojatno uzrokovan povremenim prijevremenim srčanim impulsima (tzv.ekstrasistole koje mogu biti iz pretklijetki ili klijetki srca). Savjetujem da učinite 24-satni holter srca radi što bolje evaluacije srčanog ritma, da se točno utvrdi o kakvim aritmijama je riječ. Ponovno se javite svom kardiologu jer bi trebalo terapiju korigirati kako  bi se smanjio osjećaj preskakanja srca, jer vam se očito redukcijom doza antiaritmika povećao broj ekstrasistola. Što se tiče povišenog kolesterola, kardiolog će odlučiti na osnovu procjene kardiovaskularnog rizika da li je potrebno uvesti hipolipemik. Važno je da se za sada pridržavate zdravih životnih navika.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika