Je li do infarkta moglo doći zbog “bridginga”?

Pozz. Mene zanima vaše mišljenje,na nogometu mi pozlilo imao sam bolove u prsištu i lijevoj ruci.. Rekli su mi da imam akutni infarkt miokarda bez elevacije st spojnice. Trompolin je bio 47,pa 107 i na kraju 26.5.. Ehokardiografski nalaz uredan u potpunosti.. Na koronografiji je isključena koronarna bolest,a nađen je izražen bringing LAD koji može objasniti nastanak simptoma u teškoj fizićkoj aktivnosti.. Uzv srca i uzv cd arterija vrata u redu.. Doktori nisu sigurni jel moguće da je od tzv bringinga moglo doçi do infarkta,pošto je sve drugo ok.. Molim vas za mišljenje.. Hvala. Lp.

14.11.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovani,

Postoji kratica za infarkt miokarda bez opstrukcije koronarne arterije – MINOCA. Kod vas se desio taj sindrom koji se javlja u manjem broju bolesnika s infarktom miokarda i često se manifestira kao infakt miokarda bez ST elevacije (NSTEMI). Jedan od mogućih uzroka MINOCA je spazam koronarne arterije ili malih arterija miokarda što dovede do neravnoteže opskrbe i potrebe miokarda za kisikom. “Bridging” LAD može dovesti do smanjenja , a rjeđe prestanka dotoka krvi u distalni dio LAD u slučajevima prevelikih psihofizičkih naprezanja kad nastupi ubrzanje srčane frekvencije, ali i spazam arterija, te u rijetkim slučajevima može nastupiti infarkt miokarda. Moguće da se kod vas desio vazospazam na mjestu bridging-a što je dovelo do NSTEMI. O mehanizimima nastanka inafrkta miokarda u slučajevima “bridging-a” se još vrše istraživanja. Kod vas je bitno  da je očuvana struktura i funkcija srčanog mišića. Potrebno je da budete pod redovitim kardiološkim kontrolama,  uzimate potrebnu terapiju u cilju kontrole kardiovaskularnih rizičnih čimbenika, te ostale lijekove u cilju prevencije vazospazma.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika