Minoca = infarkt miokarda bez opstrukcije koronarne arterije 2.dio

  • 5. TAKOTSUBO KARDIOMIOPATIJA

To je sindrom prolazne disfunkcije lijeve srčane klijetke koja se prezentira akutnim, prolaznim srčanim zatajenjem bez dokazane okluzije koronarne arterije na koronarogramu. Često je glavni uzrok psihofizički stres. Tom fenomenu su sklonije žene u menopauzi. Patofiziološki mehanizmi su različiti i složeni. U akutnoj fazi mortalitet je od 0% do 8% i obično je uzrokovan komplikacijama zbog srčanog zatajenja, malignih aritmija, rupture stijenke lijeve srčane klijetke i tromboembolije. Terapija je empirijska, primjenjuju se lijekovi iz skupine beta blokatora, inhibitori renin angiotenin aldosteron sustava, antiagregacijski lijekovi, a u slučaju kardiogenog šoka potrebna je mehanička potpora.

  • 6. MIOKARDITIS

To je upala srčanog mišića koja se u nekih bolesnika može prezentirati kao MINOCA i čini 33% slučajeva MINOCA. Najčešći uzrok miokarditisa je virusna infekcija. Ukoliko bolesnik s miokarditisom ima bol u grudima uz promjene ST segmenta u elektrokardiogramu, a nije dokazana opstruktivna koronarna bolest, patofiziološki mehanizam može biti spazam i endotelna disfunkcija malih arterija uzrokovan upalom i infekcijom. Osim virusne infekcije, miokarditis mogu uzrokovati imunološke i endokrinološke bolesti, neki lijekovi i otrovi (na primjer kokain, metamfetamini).

Dijagnoza se postavlja laboratorijskom analizom krvi, magnetnom rezonancom srca, a kod nekih, osobito bolesnika s težom kliničkom slikom treba učiniti biopsiju srca kako bi se ustanovio točan uzrok miokarditisa. Prognoza bolesti varira: 50% bolesnika se u 2 do 4 tjedna potpuno izliječi i oporavi, a u 12% do 25% bolesnika dolazi do pogoršanja srčanog zatajenja i razvoja dilatativne kardiomiopatije.

Liječenje miokarditisa uz disfunkciju lijeve srčane klijetke koji oponaša infarkt miokarda je medikamentozno. Uz osnovne lijekove iz skupine beta blokatora, inhibitora renin angiotenzin aldosteron sustava koristi se i druga suportivna terapija. U slučajevima terminalnog srčanog zatajenja potrebna je transplantacija srca.

Miokarditis i Takotsubo kardiomiopatija spadaju u skupinu oštećenja miokarda, a nisu tipični infarkt miokarda.

  • 7. KORONARNA TROMBOEMBOLIJA

Ovaj mogući uzrok MINOCA zahvaća male žile (mikrocirkulaciju) miokarda, a rijetko velike, epikardne koronarne arterije. Mogući su sljedeći uzroci nastanka tromba: nasljedni (trombofilija faktora V Leiden, nedostatak proteina S, C) ili stečeni (antifosfolipidni sindrom, mijeloproliferativni poremećaji).

Embolija može nastati zbog defekta interatrijskog septuma, koronarne atriovenske fistule, u sklopu nastanka tromba zbog gore navedenih poremećaja, u fibrilaciji atrija, bolestima srčanih zalistaka. Izvor embolije mogu biti i druga stanja: vegetacije srčanih zalistaka, tumori srca, zračna embolija.

Terapija je individualizirana, ovisna o uzroku, a uključuje antikoagulantnu i antiagregacijsku terapiju. U slučajevima defekta interatrijskog septuma preporučuje se transkatetersko ili kirurško zatvaranje.

Osnovna se skrb bolesnika s MINOCA zasniva na hitnom zbrinjavanju bolesnika, dijagnostičkim postupcima kojima se pronalazi uzrok nastanka MINOCA, kardioprotektivnoj terapiji i ciljanoj, individualiziranoj terapiji ovisno o uzroku. Kardioprotektivna terapija uključuje sljedeće skupine lijekova: statini, antiagregacijski lijekovi, inhibitori renin angiotenzin aldosteron sustava, beta blokatori. Uvijek treba istaći kod MINOCA bolesnika važnost individualiziranog pristupa terapiji jer se radi o heterogenoj skupini bolesnika različitog uzroka i patofiziološkog mehanizma nastanka MINOCA.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika