Možete li mi pročitati nalaze, imam sve blago povišene/snižene vrijednosti i dobila sam uputnicu za kardiologa. Trebam li se brinuti?

Poštovani, moj nalaz je ovakav INR 1.0 ; APTV 32.5 ; D-dimeri 0,75 ; koliko sam uspjela procitati, to su sve blago povisene/snizene vrijednosti, ali me zanima sto bi to tocno znacilo. cega se moram paziti, ako moram? Dobila sam uputnicu za kardiologa.

 

29.6.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,

Nalazi se trebaju protumačiti na osnovu kliničke slike. PV INR je univerzalna mjera izražavanja protrombinskog vremena kod bolesnika koji primaju antikoagulantnu terapiju (varfarin). D dimeri su kod vas blago povišeni, a mogu biti u slučaju menstrualnog krvarenja, nakon mehaničke traume, operacije, a ne samo u slučaju tromboembolije.

Povišene vrijednosti APTV-a ukazuju na poremećaj koagulacije, te može upućivati na hemofiliju A ili B, von Willebrandov sindrom, a također i kod terapije nefrakcioniranim heparinima, oralnim antikoagulansima , u nedostatku fibrinogena. Kod vas je tek blago povišen što ne mora ukazivati na  bilo kakav poremećaj koagulacije.

Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika