Oštećene površinske vene?

Poštovani, imam 20 godina i dolazim s jednim naizgled banalnim “problemom”. Naime, blagi sam hipohondar i u to sam vrijeme (neposredno prije pandemije) strahovao za zdravlje zbog čudnih osjećaja u crijevima (problema više nema niti su stvarno postojali). Međutim, konstantno dodirujući i ispitujući površinu trbuha, napipao sam površinske vene abdomena (ne znam ni sam kako) i počeo ih neprestano ispitivati, čupkati i dodirivati.

To je prešlo u jednu ružnu naviku. Za vrijeme lockdowna puno sam vremena provodio kod kuće pa bi se to događalo za vrijeme učenja ili gledanja televizije. Trajalo je najviše od 3. do 8. mjeseca (u 9. mjesecu sam prestao). To sam radio slijeva nadesno (dakle od bokova prema sredini), i od donjeg rebrenog luka prema ingvinalnom području. Ne sjećam se točno kako sam uopće došao do tih vena niti kakve su bile na opip, ali ono što me sad muči jest činjenica da mi se čini da su tvrđe nego prije i strah me da sam učinio neku značajniju štetu koja bi mogla imati posljedice na ostatak venskoga sustava. Ništa nije bolno, niti je vidljivo ikakvo crvenilo. Činjenicu da sam poprilično agresivno čupao to područje dokazuje to da se u to vrijeme na bokovima pojavilo crvenilo, vjerojatno zbog iritacije kože. Sada se u određenim položajima vide jedino plavozelene vene kroz kožu (ali vide se i u prsnom području pa pretpostavljam da je to normalno). Ovo me uopće ne bi opterećivalo da ne osjećam nelagodu, primjerice pri podizanju ruku ili pokretima toga dijela tijela, kao da sam sada svjestan da su te vene tu i da se pomiču, kao da se trljaju jedna o drugu. Jednostavno ne mogu ignorirati taj osjećaj. Moja je pretpostavka ta da sam doveo do oštećenja masnoga tkiva koje je u početku obavijalo i štitilo te krvne žile i sada osjećam posljedice toga nedostatka masti. Ili sam doveo do oštećenja živaca. Sve u svemu, svjestan sam postojanja tih vena za koje ljudi vjerojatno uopće ne znaju da postoje, što je iznimno frustrirajuće i uklanja mi fokus s bitnih stvari.

Molio bih vas za neki savjet – ima li razloga za brigu ili jednostavno moram čekati da ovo stanje prođe i da se vrati u normalu? Je li uopće moguće da sam izazvao svojevrsno stvrdnjavanje krvnih žila ili sam ih samo pomaknuo iz prvobitnog položaja?

(U međuvremenu sam bio kod liječnika zbog drugih razloga, svi su nalazi uredni. Pa i abdomen je bilo palpatorno uredan.)

Puno Vam hvala na potrošenom vremenu!

16.2.2021

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. internist, subspec. kardiologije

Poštovani,
Nema razloga za brigu jer vene ne mogu dodirivanjem otvrdnuti. Do iritacije kože i potkožnog tkiva može doći.
Bitno je da ste prestali s tom navikom. Tkivo će se oporaviti. Sami uviđate problem, pa bih vam savjetovala da se obratite psihijatru
ili psihologu kako biste sa stručnjakom porazgovarali o svojim strahovima.
Lijepi pozdrav

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika