Sklerozacija uspješno rješava estetski problem proširenih vena

Varikoziteti su vijugavo proširene površinske vene nogu, za čiju su pojavu odgovorni brojni čimbenici, primjerice, spol, dob, naslijeđe, trudnoća i uporaba nekih lijekova (npr. oralnih kontraceptiva), dugotrajno stajanje ili sjedenje.


Istraživanja ukazuju da svaki drugi čovjek iznad 50. godine ima varikozitete, a svaki šesti tegobe vezane uz kroničnu vensku insuficijenciju. U dobnoj skupini iznad 70. učestalost pojave je deset puta veća nego u dobnoj skupini između 34. i 40. godine.

Za većinu površinski proširenih vena nije potreban medicinski tretman, no ako one predstavljaju izraziti estetski problem, mogu se tretirati sklerozacijom (metoda uštrcavanja sklerozantnih kemijskih tvari, čime se vene “povlače”).
Sklerozacija je metoda koja se temelji na ubrizgavanju sklerozirajućeg sredstva u venu ili kapilaru čime se potiče upala i time nestajanje vene ili kapilare.  Sredstvo se ubrizgava inzulinskom iglom nakon čega se stavlja tupfer na mjestu uboda koji se nosi par dana ili drži 24h..
Sam zahvat je bezbolan kod većine ljudi jer ubod ne boli, a nekad se može osjetiti peckanje prilikom ubrizgavanja sredstva. Kod 50-90% pacijenata se može očekivati poboljšanje no konačni rezultat najviše ovisi o pacijentu i pridržavanju uputa o ponašanju .Rezultati se vide odmah kod manjih vena i kapilara dok kod većih vena potrebno je par tjedana da nestanu.
Ovisno o promjeru žile određuje se postotak sredstva za sklerozaciju.
Tretman se može ponavljati po potrebi, razmak između tretmana je oko 7-14 dana. Prosječnoje potrebno oko 3 tretmana da bi se kapilare i vene nogu uklonile što ovisi o broju promjena.

Osnovni preduvjet za zahvat je nošenje elastičnih čarapa ili kompresivnog zavoja između tretmana, te mjesec dana nakon  zadnjeg tretmana.
Sklerozacija se radi u hladnije doba godine kada je ugodnije  nositi elastične čarape ili kompresivni zavoj.
Nuspojave sklerozacije su  vrlo rijetke, ali su moguće kao nastajanje crvenila ili hiperpigmentacija na mjestu uboda. Moguće je nastajanje ranice ( ulkusa) na mjestu uboda koji cijeli kroz nekoliko mjeseci. Vrlo je važno tijekom terapije  ne sunčati se niti ići u solarij. Vrlo rijetko, ali je moguće i nastajanje alergijskih reakcija poput anafilaktičkog šoka ili lokalnih alergijskih reakcija na mjestu uboda.
Izuzetno je važno da bolesnik upozori liječnika, ako je dosad imao ikakvu  alergijsku reakciju ili nuspojave tijekom sklerozacije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika