Sklerozacija uspješno rješava estetski problem proširenih vena

Varikoziteti su vijugavo proširene površinske vene nogu, za čiju su pojavu odgovorni brojni čimbenici, primjerice, spol, dob, naslijeđe, trudnoća i uporaba nekih lijekova (npr. oralnih kontraceptiva), dugotrajno stajanje ili sjedenje.


Istraživanja ukazuju da svaki drugi čovjek iznad 50. godine ima varikozitete, a svaki šesti tegobe vezane uz kroničnu vensku insuficijenciju. U dobnoj skupini iznad 70. učestalost pojave je deset puta veća nego u dobnoj skupini između 34. i 40. godine.

Za većinu površinski proširenih vena nije potreban medicinski tretman, no ako one predstavljaju izraziti estetski problem, mogu se tretirati sklerozacijom (metoda uštrcavanja sklerozantnih kemijskih tvari, čime se vene “povlače”).
Sklerozacija je metoda koja se temelji na ubrizgavanju sklerozirajućeg sredstva u venu ili kapilaru čime se potiče upala i time nestajanje vene ili kapilare.  Sredstvo se ubrizgava inzulinskom iglom nakon čega se stavlja tupfer na mjestu uboda koji se nosi par dana ili drži 24h..
Sam zahvat je bezbolan kod većine ljudi jer ubod ne boli, a nekad se može osjetiti peckanje prilikom ubrizgavanja sredstva. Kod 50-90% pacijenata se može očekivati poboljšanje no konačni rezultat najviše ovisi o pacijentu i pridržavanju uputa o ponašanju .Rezultati se vide odmah kod manjih vena i kapilara dok kod većih vena potrebno je par tjedana da nestanu.
Ovisno o promjeru žile određuje se postotak sredstva za sklerozaciju.
Tretman se može ponavljati po potrebi, razmak između tretmana je oko 7-14 dana. Prosječnoje potrebno oko 3 tretmana da bi se kapilare i vene nogu uklonile što ovisi o broju promjena.

Osnovni preduvjet za zahvat je nošenje elastičnih čarapa ili kompresivnog zavoja između tretmana, te mjesec dana nakon  zadnjeg tretmana.
Sklerozacija se radi u hladnije doba godine kada je ugodnije  nositi elastične čarape ili kompresivni zavoj.
Nuspojave sklerozacije su  vrlo rijetke, ali su moguće kao nastajanje crvenila ili hiperpigmentacija na mjestu uboda. Moguće je nastajanje ranice ( ulkusa) na mjestu uboda koji cijeli kroz nekoliko mjeseci. Vrlo je važno tijekom terapije  ne sunčati se niti ići u solarij. Vrlo rijetko, ali je moguće i nastajanje alergijskih reakcija poput anafilaktičkog šoka ili lokalnih alergijskih reakcija na mjestu uboda.
Izuzetno je važno da bolesnik upozori liječnika, ako je dosad imao ikakvu  alergijsku reakciju ili nuspojave tijekom sklerozacije.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Dermatologija

Alopecia areata

Ispadanje kose vrlo je česta pojava, a oblik ispadanja koji se opaža kao krugovi bez kose naziva se alopecia areata. Može nastati u svim životnim dobima, no učestalija je u djece i mladih osoba. Radi se o alopeciji koja prolazi kada se otkrije uzrok koji je u pozadini problema pa ne ostavlja trajne ožiljke ili […]

Dermatologija

Aterom na vlasištu

Ateromi su lojne ciste ispod kože koje se nazivaju i još i epidermalne ciste. Mogu nastati bilo gdje na tijelu, ali su na vlasištu najčešće. Djeluju poput kvržica ispod razine kože i ako nisu upaljene ne predstavljaju neki zdravstveni problem. Njihova pojava na vlasištu ponekad zabrinjava pacijente jer nisu sigurni radi li se o zadebljanju […]

Dermatologija

EGCG – EPIGALOKATEHIN i zdravlje kože

Epigalokatehin-3-galat je vrsta katehina koja se nalazi u zelenom čaju i bijelom čaju. Kemijski se radi o esteru epigalokatehina i galatne kiseline. Vrlo je bitan za ljudsko zdravlje i potaknuće je mnogobrojnih istraživanja pa se i donekle i zna njegovo djelovanje na ljudsko zdravlje. Osim u zelenom čaju nalazi se i u bijelom čaju, a […]

Dermatologija

Kako riješit bubuljice na vratu?

Dermatologija

Bijeli čaj i zdravlje kože

Bijeli čaj ima antioksidativna i antiseptička djelovanja te je stoga sve cjenjeniji. Bijeli čaj možda nije toliko poznat u zapadnom svijetu kao zeleni, no naziva se i čajem za ljepotu kože radi svojih ljekovitih svojstava. Koža je tijekom života izložena mnogobrojnim vanjskim i unutarnjim onečišćenjima i toksinima koji uzrokuju prerano starenje kože, a bijeli čaj […]

Dermatologija

Multivitaminski dodaci za kožu tijekom zime

Zima je godišnje doba kada smo uslijed nižih temperatura i boravaka u zatvorenim prostorijama skloniji prehladama i virozama, a manje smo usredotočeni kako očuvati zdravu kožu. Multivitaminski pripravci se tijekom zime najčešće uzimaju kako bi se podigao imunitet i smanjila sklonost virozama, a koža u toj priči ostaje nekako po strani. Je li to uvijek […]

Dermatologija

Cornu cutaneum – kožni rog

Iako je naziv kožnog roga pomalo neobičan radi se o jednoj promjeni na koži koja je dosta česta. Zaista izgleda poput malenog roga pa je tako prema opisu i nazvana, jer raste iznad razine kože i može se napipati i uočiti. Najčešće nastane na koži koja je tijekom života bila jako izložena sunčevim zrakama i […]

Dermatologija

Koju kremu preporučujete za perioralni dermatitis?