Sklerozacija kapilara

Sklerozacija kapilara nije nova  metoda u medicini i zapravo već se koristi 150 godina. Ona ima svoje prednosti i mane. 

 

Sklerozacijom se nastoje ukloniti kapilare i manje površinske vene, što ne znači da tijekom života neće nastati još kapilara i vena. No međutim, ako se  kapilare i vene ne liječe tijekom života i ako se na neki način zapuste, mogu biti  veliki problem koji se onda liječi godinama. 

Vrlo je važno  shvatiti da osobe koje su sklone  bolestima vena moraju na to obratiti pažnju i zapravo biti spremne na  liječenje tijekom  cijelog života.

Sam uspjeh sklerozacije ovisi o iskustvu liječnika koji  metodu provodi kao i pacijentu – da li je slušao sve naputke i da li ih se je pridržavao.  U samoj sklerozaciji jako je važna kompresija, znači  da se nakon  aplikacije lijeka u venu moraju po uputi nositi kompresivne čarape ili zavoj-između sklerozacija te nakon zadnje sklerozacije još šest tjedana. Zato se sklerozacija i radi u hladno doba godine jer je ljeti vruće i neugodno u kompresivnim čarapama.

Jednim dolaskom liječniku i jednom sklerozacijom ne postiže se potpuni uspjeh već se zahvat radi u nekoliko dolazaka obično pet do šest. Razmaci su od deset dana do dva tjedna, a nakon završetka sklerozacije  važno je doći na kontrolni pregled  kako bi se  ocjenila uspješnost  terapije.

Nuspojave same sklerozacije su rijetke no međutim mogu nastati. Najčešće se vide tamne mrlje ( hiperpigmentacije na mjestu uboda pa je vrlo važno noge ne sunčati  tijekom zahvata i nekoliko mjesec nakon ).
Također ostale nuspojave poput boli, nastajanje ranice na mjestu uboda, crvenila znak su da se bolesnik mora  javiti liječniku.
Pravi rezultati sklerozacije vidljivi su nakon dva ili više mjeseca nakon što je liječenje završeno, tako  da je važno upamtiti da se pravi rezultat ne vidi odmah već je za to potrebno vrijeme.

Shvaćanjem sklerozacije i upućivanjem u njezine prednosti i mane od strane bolesnika vodi boljim i ljepšim rezultatima.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika