Kad su noge teške ili bole… bolesti vena

Ljeto je vrijeme razmišljanja o godišnjem odmoru, odlasku na plažu, nošenju kratkih hlača i haljina. Velik se broj žena i muškaraca ljeti zabrine zbog izgleda vena i kapilara nogu. Osim što predstavljaju estetski problem, bez odgovarajućih koraka za sprečavanje, proširene ili varikozne vene nogu mogu postati i nezanemariv zdravstveni problem. Varikozne vene muče svaku treću odraslu osobu.

Uzrok bolesti vena

Za vrijeme toplog vremena, krvne se žile šire, postaju vidljivije, noge otiču. Javlja se osjećaj težine u nogama, nelagode, ponekad i iritacije. Sve ove promjene mogu dovesti do bolesti koja se zove kronična venska insuficijencija (CVI). CVI može zahvatiti sve vene – od onih dubokih koje prolaze kroz mišiće do površinskih. Češće se javlja u dobi iznad 50 godina. Od nje pati 1 od 20 odraslih osoba. U određenom broju slučajeva, uzrok je genetika, a pogoršanje stanja može doći zbog trudnoće, uzimanja hormonske terapije, poslova koji uključuju dugotrajno stajanje ili sjedenje. Tu su još i pušenje, sjedilački način života i prekomjerna tjelesna težina, prekomjerno izlaganje suncu ili toplini.

Simptomi

Zdravi venski zalistak usmjerava krv prema srcu i sprečava povrat krvi prema stopalima. CVI nastaje kada krv iz vena nogu ne može teći natrag prema srcu. Razlog otežanom protoku je oštećenje venskih zalistaka. To povisuje tlak u nogama i uzrokuje pucanje kapilara u nogama. Kod oštećenja, krv se može i nakupljati oko gležnjeva. CVI može dovesti do pojave boli ili žarenja u nogama, otečenih gležnjeva, osjećaja težine, promjena na koži, vidljivih, proširenih ispupčenih vena. Još neki od simptoma su sindrom nemirnih nogu (neugodan osjećaj u nogama koji je praćen potrebom da se pomaknu noge) i grčevi u mišićima listova te smeđe obojena koža oko gležnjeva. Ako se ovo stanje ne prepozna, može dovesti do otvaranja rana na nogama, nazvanih venski ulkus.

Simptomi i težina bolesti dijeli se na 7 stupnjeva:

  • Stadij 0 – nema vidljivih vena i ne mogu se opipati, može se javiti osjet umora ili težine u nogama
  • Stadij 1 – krvne žile su vidljive, uključujući i paučinaste vene
  • Stadij 2 – vide se varikozne vene široke barem 3 mm
  • Stadij 3 – vidljiva oteknuća, ali bez kožnih promjena
  • Stadij 4 – vidljive su promjene u boji i izgledu kože
  • Stadij 5 – promjene na koži i zacijeljene rane (ulkusi)
  • Stadij 6 – promjene na koži s otvorenom ranom

Kako si pomoći?

Važno je poboljšati cirkulaciju u venama nogu – stoga je uputno redovito vježbati (plivanje, hodanje), smanjiti tjelesnu težinu i unos soli, prestati pušiti. Tuširanje naizmjence toplom i hladnom vodom također će potaknuti cirkulaciju. Podizanje nogu iznad razine srca na 30 minuta više puta dnevno će smanjiti otoke i pomoći protoku krvi. Preporučuje se i kompresija pomoću elastičnih čarapa ili zavoja. Treba izbjegavati usku odjeću i pojaseve koji ometaju cirkulaciju.

Mazanje lokalnim pripravcima, uglavnom na bazi ekstrakta divljeg kestena, bodljikave veprine eteričnih ulja ili heparina mogu ublažiti postojeće tegobe. Bitno je nanositi ove pripravke od stopala prema koljenima, kako bi se potaklo vraćanje krvi u srce. Tu su i oralni pripravci koji sadrže bioflavonoide – diosmin i hesperidin, važni za liječenje i prevenciju kronične venske insuficijencije.

Ukoliko niti jedna metoda ne pokazuje rezultate ili se stanje pogorša, uputno je javiti se liječniku.

Danas se za uklanjanje proširenih vena mogu koristiti

  • unutarvenska laserska ili radiofrekventna ablacija (cjevčica provodi toplinu kroz bolesnu venu, zatvara ju i tako poboljšava protok krvi),
  • skleroterapija (u bolesnu venu se špricom unose pjena ili otopina koje zatvaraju venu i krv se vraća u srce preko drugih zdravih vena),
  • klasične operativne metode prilikom kojih se vene uklanjaju ili podvezuju.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika