Poremećaji srčanog ritma – molim Vaše stručno mišljenje

Poštovani liječnici,
Ovako, imam pitanje mogu li kontracepcijske pilule uzrokovati probleme sa radom srca, ubrazno lupanje, probadanje, nemir itd.

Inače, terapije koje uzimam su slijedeće: Emanera, Sulpirid, Normabel(dali su mi po potrebi zbog ubrzanih otkucaja), te kont.pilule Lindynette.

Radila sam EKG koji je uredan, ali sam nosila 27.11.2023. holter EKG od kojeg još čekam nalaze. Poslali su me na holter EKG-a zbog povećanih otkucaja.

Inače ja već godinama patim od anksioznositi i napadaja panike zbog čega sam već unazad par god bila jako puno puta na EKG i ultrazvuku srca itd i sve je bilo u redu.

Sada me muči čekanje tih nalaza, i najviše i ključno što me brine mogu li mi te kontracepcijske pilule štetiti za srce i uzrokovati takav rad, ili bi to bilo ipak kao i do sada psihosomatski.
Naime, te pilule sam pila prije 3 god,6 mjeseci u kontinuitetu i nisam imala nikakve tegobe, aa sada se jednostavno najiskrenije jako bojim.

Naravno, više ću znati dok dobijem nalaz od holter EKG, ali evo nemam mira pa sam Vam poslala upit u nadi da ću dobiti konkretan odgovor i stručno misljenje.
Pitala sam više liječnika, i uglavnom je odgovor da ne bi trebale štetiti te da ih nastavim uzimati, ali evo pitam još jednom.

Unaprijed Vam hvala.

8.12.2023

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovana,
U nuspojavama kontracepcijskih pilula koje navoditese ne opisuju poremećaji srčanog ritma. Međutim, ukoliko ste primijetili da su se oni pojavili s njihovim uzimanjem, posavjetujte se s ginekologom da vam ih zamijeni za drugu vrstu kontracepcije, a osobito i stoga da vam ukloni strah. Kad dobijete nalaz holtera znat ćete da li su kod vas registrirane aritmije.
Pozdrav

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Kardiologija

KMAT

Kardiologija

Smjernice Europskog kardiološkog društva za bolesnike: Prevencija srčanožilnih bolesti – 2. dio

5. Odrasle osobe svih dobi trebale bi najmanje 150-300 minuta u tjednu primjenjivati umjerenu tjelesnu aktivnost ili 75-150 minuta u tjednu primjenjivati tjelesnu aktivnost visokog intenziteta. Ukoliko ne možete ove ciljeve postići, budite aktivni koliko možete, jer je bilo koja aktivnost bolja od neaktivnosti. 6. Temelj prevencije srčanožilnih bolesti su zdrave prehrambene navike: usvojite mediteranski […]

Kardiologija

Smjernice Europskog kardiološkog društva za bolesnike: Prevencija srčanožilnih bolesti – 1. dio

prestati pušiti, slijediti preporuke o zdravim životnim navikama, sistolički arterijski tlak < 160mmHg osobama bez poznate srčanožilne bolesti, osobama s poznatom srčanožilnom bolešću, osobama s posebnim zdravstvenim poteškoćama (prisutna šećerna bolest ili kronična bubrežna bolest) Procjenu srčanožilnog rizika obavlja liječnik koristeći određene modele i izračune uzimajući u obzir dob, visinu arterijskog tlaka, razinu kolesterola, pušenje, […]

Kardiologija

Bolesti srčanih zalistaka – 2. dio

Evaluaciju bolesnika s BSZ obuhvaća postavljanje dijagnoze bolesti, procjenu njezine težine i daljnju prognozu bolesti. O tome ovisi i daljnje terapijsko postupanje. Konačnu odluku o daljnjem konzervativnom ili invazivnom operativnom liječenju, odluku donosi kardiološki tim kojeg čine kardiolog, kardiokirurg, anesteziolog, te po potrebi i drugi specijalisti. Ovakvi timovi su neophodni kod visokorizičnih bolesnika ili onih […]

Kardiologija

Bolesti srčanih zalistaka – 1. dio

U našem srcu postoje četiri srčana zaliska: mitralni, aortni, pulmonalni i trikuspidalni. Oni imaju ulogu jednosmjernih srčanih ventila za propuštanje krvi između srčanih klijetki i pretklijetki, te lijeve klijetke i aorte (aortni zalistak). Za njihovu normalnu funkciju potrebno je osim njihove normalne građe i normalna struktura i funkcija ostalih dijelova srca. Bolesti srčanih zalistaka (BSZ) […]

Kardiologija

Genetske bolesti aorte – 2. dio

Sindrom tortuoznih (zakrivljenih) arterija nasljeđuje se autosomno recesivno. Ovo je vrlo rijetka bolest. Nastaje zbog mutacije gena SLC2A10 uz poremećaj sinteze vezivnog tkiva. Kod ovih bolesnika zahvaćene su srednje velike i velike arterije. Može nastati elongacija i abnormalno zakretanje aorte uz  proširenje u obliku aneurizme. Postoji opasnost puknuća stijenke aorte i drugih zahvaćenih arterija. Uz […]

Kardiologija

EKG i ergometrija – molim Vaše stručno mišljenje

Kardiologija

Genetske bolesti aorte – 1. dio

Najčešće nasljedne bolesti aorte su aneurizma (proširenje), ruptura (puknuće), disekcija (raslojavanje stijenke), koarktacija, odnosno suženje aorte. Pojedine bolesti aorte javljaju se u sklopu pojedinih sindroma, ali i samostalno. Najčešći nasljedni sindromi koji uključuju i bolesti aorte su Marfanov sindrom i Loeys-Dietz sindrom. Marfanov sindrom se nasljeđuje autosomno dominantno. U sklopu ovog sindroma zahvaćeno je više […]