Prevencijski pregled

Poštovani prof. dr. Vincelj,

s obzirom na obiteljsku anamnezu (otac iznenada preminuo u 60. godini od infarkta – kao jedinac, njegova majka u 64. od moždanog udara – kao jedinac, njezin otac također od srca – jedinac također…), iznimno stresan menadžerski posao kojim se bavim te predispoziciju s obzirom na ličnost TIP A, molim vas za savjet koje sve pretrage da obavim sada u 40. godini života te na redovitoj bazi u budućnosti kako bi stekla uvid u stanje svoga srca te eventualno, ostatka kardiovaskularnog sistema.

Također, zanima me što mogu učiniti po pitanju preventive sama (nemam visok tlak, štoviše cijeli život izuzetno nizak, nemam povišen šećer u krvi niti kolesterol, nisam pretila, bavim se 2 x 3 tjedno fizičkom aktivnošću, ne pijem alkohol niti ne pušim, trudim se spavati po 8 sati dnevno, jedina mana su mi slatkiši – čokolada i keksi koje dosta konzumiram)?

Smatrate li da je lagano trčanje uzbrdo “dobro” za srce ili ga previše opterećuje? Postoje li druge/prikladnije aktivnosti koje mogu ojačati srčani mišić?

Zahvaljujem vam na unaprijed na odgovoru.

Srdačan pozdrav,

I.

2.9.2016

Odgovara

Prof.dr.sc. Josip Vincelj dr.med.

Poštovana,

Osim pozitivne obiteljske anamneze za koronarnu bolest srca Vi nemate drugih čimbenika rizika. Zbog toga je mala vjerojatnost da će te Vi imati koronarnu bolest srca. Pretpostavljam da je Vaše srce zdravo i da nema nikakvih zapreka za bilo koju tjelesnu aktivnost. Slobodno se bavite bilo kojom tjlesnom aktivnošću. Da bi dobili uvid u stanje Vašeg srčanožilnog sustava može se učiniti test opterećenja-ergometrija i ultrazvuk srca.

Srdačan pozdrav

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika