Sinkopa – nesvjestica

Imam kcerku staru 13 godina. Nedavno se onesvijestila desetak sekundi poslije udarca u glavu nekom metalnom ruckom. Udarac je bio izmedju oka i nosa, a nesvjestica je trajala 5-6 sekundi dok sam je dozvao i probudio. Dok je lezala onesvijestena trzala je i nogama i rukama sto je za mene bio najsrtavicniji prizor u mom zivotu. Pitam se jesu li te reakcije poslije udarca “normalne pojave”, prije svega mislin na ono trzanje tijela dok je lezala onesvijestena. Kad se kcerka probudila bila je jako blijeda u licu i malo zbunjena i cutljiva sto nije njoj svojstveno. Bio bih jako zahvalan ako bih dobio neki komentar iako je tesko nesto konkretno reci na osnovu ovako malo detalje o tom dogadjaju. Ja zivim u Svedskoj i volio bih dobiti neke smjernice ako ima nesto da se ispituje poslije ovog dogadjaja jer bi i meni bilo lakse traziti pomoc od ljekara ovdje. Unaprijed hvala.

8.6.2016

Odgovara

Prof.dr.sc. Josip Vincelj dr.med.

Poštovani,

Kratkotrajna nesvjestica prema Vašem opisu uzrokovana je traumom glave. Znači ova vrsta sinkope nije kardijalna. Pošto je uzrokovana traumom glave potrebno je učiniti neurološke pretrage koje mogu isključiti ili utvrditi posljedice ove traume. Stanje Vaše kćerke nakon nesvjestice kako ste opisali odgovara takvim i sličnim događajima.

Predlažem da se obratite pedijatru neurologu koji će indicirati pretrage na temelju kojih će ustanoviti stanje nakon traume. Nadam se da će nalazi biti uredni i da ne će biti trajnih zdravstvenih posljedica ovog nesretnog događaja.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika