Epilepsija

Poštovani,

Imam 36g i jučer mi dijegnosticirana prvi put Epilepsija – Žarisni napadaji s progresijom u bilateralne motoročko toničko-kloničke napadaje.
Naime, prije tjedan dana sam ujutro prije spremanja na posao nakon mokrenja u kupaonici izgubio svijest. Glavom sam udario te pao, supruga je zvala odmah hitnu pomoc te me našla u stanju trzanja udovima, bez svijesti sa otvorenim ocima, bez da sam se pomokrio inzagrizao jezik. Bio sam osamucen ali po vracanju svijesti sjecam se dolaska hitne pomoci te smo vozilom otisli u bolnicu.
Napravljene su sve pretrage od CT glave, EEG, šivanje lica…
Eeg je pokazao -nalaz je disritmičan desno frontotemporalno.Naručen sam i na MR 3T po protokolu za epilepsije koju cu uskoro obaviti…
Nakon pustanja sa hitne te nakon tjedan dana ponovno sam se javio u ambulantu za epilepsije te mi je ponovno rađen EEG i razgovor sa doktorom.
Zakljucak nakon moje priče je epilepsija. Moja priča je ta da sam prije cca 8g poceo u vidnon polju imati iskrivljene percepcije, kao izmjene slike koje traju cca 2-3sekunde, budem odsutan i vratim se…kao da mi se slika zaledi, izmjeni, kao da nisam svjestan realnosti…
To se nakon prvog puta pojavljivalo samo cca par puta godisnje i godinama sam tako funkcionirao bez ikakvih problema, napadaja i slično. Naučio i navikao sam se s time nositi i kada mi se dogodi, pustim da prođe i idem dalje…
Prema svemu tome i nalazu eeg, doktor je odmah utvrdio da se tu radi o epilepsiji odnosno da su sve te iskrivljene slike bili mali mini epilepticki napadaji i samo je bilo pitanje vremena kada će se dogoditi pravi koji će me srušiti.
U posljednjih godinu dana te iskrivljene slike su se pocele znatno cesce dogadati, znalo je biti i po nekoliko kroz dan, pa par dana ne bude nista pa opet, pa u snovima i uz to sam poceo i automatski govoriti Isuse Boze, Isuse Dragi kada se isto dogodi…Takoder i nekoliko puta mi se u voznji autom dogodilo da se percepcija promjeni gdje je supruga primjetila da se dogodio napadaj i primila volan..
I dalje nisam tome pridodavao veliku paznju, ali nakon toga sto mi se dogodilo u voznji planirao sam otici na pregled kod neurologa..medutim dogodilo se ovo da sam se srusio i zavrsio na hitnoj.
Nazalost, supruga je tog jutra cula iz kupaone da sam ja nesto govorio vjerojatno to Isuse dragi i udarac..stoga pretpostavljam da se dogodila iskrivljena slika koja me srušila…
U razgovoru sa doktorom me malo zbunilo kako je odmah na temelju moje priče i nalaza eeg utvrdio da se radi o epilepsiji, kako me nikad prije te moje iskrivljene slike nisu rušile i kako se to sada dogodilo sa 36godina i nikad prije?!
Prepisana mi je terapija Trileptal 150mg tjedan dana potom 300mg…i da vodim dnevnik svaki put kada mi se pojavi moja iskrivljena slika/percepcija.
Naravno, sve me to uplašilo, nisam ocekivao da ce biti takva dijagnoza sa 36g i kako se dalje psihicki nositi sa time buduci da imam managerski posao, otac dvoje vrticke djece itd.
Dodatno cemo jos napraviti i MR 3t koja ce vjerojatno isto pokazati da se radi o epilepsiji…a na meni je da to prihvatim i okrenem novu stranicu u zivotu i nadati se da se ovakvi napadi više uz terapiju nece ponoviti.

Hvala unaprijed i molim ako je moguće anonimno.

Srdačan pozdrav.

14.3.2023

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju. Liječenje epilepsije danas može biti vrlo uspješno. Postoji mnogo različitih antiepileptika i mnogi od njih mogu pomoći – kada se daju za pravu vrstu napadaja i u pravoj dozi. Liječenje je individualno te se liječnici drže postulata da je ‘najbolja doza’ lijeka ona koja kontrolira napadaje s najmanjom količinom nuspojava. Kako bi liječenje bilo uspješno potrebno je da pravilno uzimate lijekove, razvijete zdrave životne navike i izbjegava okolnosti i lijekove koji mogu izazvati napade. Nažalost nema životne dobi u kojoj se epilepsija ne može pojaviti, ona je vrlo česta i u Evropi 6 milijuna ljudi boluje od epilepsije. Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika