Dijagnosticirana mi je epilepsija, no ono što me zbunjuje jest što ako mi nije postavljena točna dijagnoza?

Poštovani! Imam 45 godina i prije 4 godine dijagnosticirana mi je epilepsija. Trenutno ne živim u Hr ali moj prvi nalaz je napravljen i dijagnoza je postavljena u Hr. Moj prvi nalaz ukratko EEG; Niževoltažna elektrogeneza, uz fokus desno temporookcipalno. Prepisana mi je Keppra sa početnih 250 mg ujutro i navečer koju su sa vremenom povisivali. Međutim kroz vrijeme se nije pokzala puno pomaka i napadi su i dalje bili prisutni uglavnom noću. Prije godinu dana propisan mi je Vimpat (lacosamide) i prije tri mjeseca mi je propisan Zibinix (eslicarbazepine).
Za sada moje propisane doze su Keppra 2000 mg i Vimpat 200 mg ujutro i navečer i Zibinix 800 mg samo navečer. Zadnji nalaz sa deprivacijom savanja i dalje pokazuje da napadi izbijaju temporokcipalno i čekam na EEG poremećaįa spavanja. Neurologa sam vidjela prije dva tjedna i u razgovoru sa njim na kraju rekao mi je da se moraju uvjeriti da mi je data dobra dijagnoza. Što je mene zaparavo zagolicalo, što on to zapravo misli odnosno na što se to odnosi. ako nije prava dijagnoza što bi onda moglo biti? Moram napomenuti da su mi MRI i CT uredni. Ovdje doktori ne daju nalaze pa ne bih točno znala u detalje što je nvedeno u nalazu. Trenutno studiram na fakultetu za prirodne znanosti i cijelo vrijeme studiranja imala sam problem sa fokusiranjem na učenje što mi nikad nije bio problem i naravno pamćenjem. Moram sve duplo ponavljati i još na starnom jeziku nije lako ali nije niti teško jer to želim ali onda se puno umaram i ponestaje mi vremena za spavanje i odmor i naravno znamo ćemu to vodi. Tek kad mi je uveden Zibinix napokon se osjećam sa “nogama na podu” i poboljšala mi se koncentracija i pamćenje. Krvni nalazi su mi uredni. Napadi su skoro nestali, grand mal se ne ponavlja za sada, moguće samo pri spavanju ali ih više ne osjetim kao prije niti imam bolove u mišičima kao što sam imala nekad.
Ispričavam se na podužem tekstu li zbunilo me to ako nije ova dijagnoza koja bi onda mogla biti?

21.7.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovana hvala Vam na pitanju. Epilepsija predstavlja kronični poremećaj živčanih stanica koje iz različitih razloga postaju “prepodražljive” i reagiraju sinhronim izbijanjima električkih impulsa, što se manifestira epileptičkim napadajima.
Uzroci epilepsije mogu biti brojni poremećaji središnjeg živčanog sustava ali značajan broj epilepsija su tzv. idiopatske i kriptogene u kojima ne može identificirati uzrok nastanka tegoba. Pretpostavljam da je Vaš neurolog doveo u pitanje tip epilepsije od koje bolujete te da zbog toga trebate učiniti dodatne dijagnostičke pretrage. Ono što je svakako najbitnije to je da ste Vi dobro i da su napadi dobro regulirani s terapijom koju uzimate.
Nadam se da sam Vam pomogla s odgovorom. Želim Vam svako dobro.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika