Imam 23 godine i imam vrtoglavice

Imam 23 godine i imam vrtoglavice vec dvije godine. Dolaze u “epizodama” koje znaju trajati i par mjecesi i prati ih mucnina,povracanje i slabost lijeve noge i ruke. Uradila sam sve nalaze:
Lab. nalazi:sve u granicama referentnih vrijednosti
Oftamolog: VOU=1,0. Fundus o.u.papila fasc.op. jasnih granica,ruzicasta,svijetla, u nivou ostale retine.Krvni sudovi: art.uze,vene punije,makule uredne,vidno polje uredno.
Prvi MRI I MRA mozga i MRI cervikalne kicme ne pokazuje patoloske promjene.
EEG se nalaz u granicama normalnog uz psih. napetost.
TCD nalaz:Prikaz cirkulacije Willisovog poligona ukazuje na minimalnu asimetriju u SBSK, ali generalno su SBSK u referentinim vrijednostima. Prikaz cirkulacije VB sliva u referentnim vrijednostima.
EVOCIRANI CEREBRALNI POENCIJALI :u analizi nije nadjeno ubjedljivih patoloskih neurofizickih parametara.
ORL:Usi:otoskopski nalaz obostrano uredan
Zdrijelo:krajnici atroficni bez znakova aktuelne inflamacije
Epifarinks slobodan, bez patoloskog sadrzaja
Larinks normalne strukture, lako hiperemicne sluznice, glasnice fpnatorno i respiratorno ocuvane, simetricne pokretljivosti
Timpanogram: obostrano nalaz A
EKG:sinusni ritam frek 75/min lijeve devijacije osovine, urednih svih parametara,bez znakova patoloskih promjena.
Kontrolni MRI mozga i MRI vratne kicme:
Slojevi za mozak aksijalni, koronalni i sagitalni. Tehnike T1,T2 i FLERsekvenca.
Slojevi na vratnu kicmu sagitalni i aksijalni.Tehnike T1 i T2.Nalaz i misljenje:
Na seriji aksijalnih, sagitalnih i koronalnih MR slojeva mozga na T,T2 i FLER sekvenci, vidi se da su mozdane komore urednog polozaja i sirine.
Intenzitet signala velikog i malog mozga i mozdanog stabla pokazuju uredne vrijednsti.
Selarna.paraselarna i supselarna regija uredne.
Bazalne cisterne i sulkusi na konveksitetu mozga uredne sirine.
Na seriji sagitalnih i aksijalnih MR slojeva mozga vratne kicme na T1 i T2 sekvenci, vidi se da je spinalni kanal uredne sirine.
U spinalnom kanalu se ne vidi zona izmjenjenog signala u smislu hernije diska, ali se uocava diskretna lucna napetost i.v.diska C3-C4 u spinalni kanal.
Trupovi kraljezaka uredne visine i signala uz uocljive diskretne osteofite.
Vratna kicma u polozaju izravnane fizioloske lordoze.
Vratna kicmena mozdina uredna.
Zakljucak:
Nalaz ko MR mozga je u granicama normale.
Nalaz MR vratne kicme ukazuje na lordozu vratne kicme,blagu lucnu napetost i.v.diska C3-C4 i diskretnu spondilozu.

Nakon konsultacija sa mnogo doktora nisam dobila nikakv odgovor na moju vrtoglavicu.
Posmatrajuci svaki detalj koji bi se mogao opisati primjetila sam tupu bol duboko u lijevom uhu.
Glavobolju u podrucju lijeve sljepoocnice te povremeno i kratkotrajno trnjenje donje vilice.
Svi ti simptomi su blago izrazeni.

Moje pitanje je da li bi simptomi koje sam navela mogli ukazivati na trigeminalni nerv i da li on moze uzrokovati vrtoglavicu?

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

 

Neuralgija n. trigeminusa daje bol poput uboda iglom ili nožem, uz osjećaj žarenja, a sve bez utvrđenog organskog uzroka. Neuralgija trigeminusa može biti izazvana dodirom, primjerice – četkicom za zube, vjetrom, pa čak i jačim emocionalnim stresom. Svi bolesnici, prije prvog napada bola, nisu osjećali nikakvih tegoba, a nakon toga im se bol javljala sporadično. Često se ovi bolovi zamijene s promjenama u području korIjena zubi, pa se tako bolesnici podvrgavaju beskorisnim i nepotrebnim pregledima i zahvatima. U razdoblju kada bola nema, bolesnici osjećaju preosjetljivost dijela lica ili čak osjećaj utrnulosti. Sve druge boli u ovom području mogu biti simptomatske ili odraz pritiska na ovaj živac. Pritisak mogu izazvati kronični degeneracijski procesi, upalni procesi, vaskularni procesi ili pak – neoplazme. Neuralgija tigeminusa nije slična vaskularnim (migrenskim) glavoboljama ili “custer” glavoboljama. Bitno je naglasiti kako se promjene u viličnim zglobovima (temporomandibularnim) mogu zamijeniti za neuralgiju trigeminusa. Tada je bol drugog karaktera, tupa je i pojačava se prilikom žvakanja, pogotovo tvrdih predmeta.

Prava neuralgija n. trigeminusa jest neurofiziološka pojava, tako da sve obavljene pretrage kod bolesnika budu negativne. Tada pretrage, kao što su – laboratorijski pregledi, RTG, EEG, CT i MR neurokranijuma, više pomažu pri isključivanju drugih oboljenja ili procesa u području moždanog debla ili samog živca. Ponekad tako kada postoji relativno tipična bol, a sve su se bolesnikove pretrage pokazale urednima, davanjem određenog lijeka postavlja se dijagnoza oboljenja. Od drugih lijekova koji pomažu ukloniti bol kombiniraju se od najblažih analgetika kao što su paracetamol, ibuprofen, ketoprofen i dr. nestereoidni antireumatici do onih jačih kao što je tramadol ili čak morfinski preparati u obliku flastera.
Vaš Belupo

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika