Wilsonova bolest

Wilsonova bolest je rijedak genetski poremećaj karakteriziran prekomjernim nakupljanjem bakra u tjelesnim tkivima. Ovo nakupljanje je rezultat mutacije u genu ATP7B, koji je ključan za regulaciju razine bakra u jetri. Normalno, bakar je neophodan za razne tjelesne funkcije, uključujući živčano provođenje, rast kostiju i stvaranje vezivnog tkiva. Međutim, kod Wilsonove bolesti, jetra ne uspijeva filtrirati višak bakra, što dovodi do njegovog nakupljanja do toksičnih razina, u početku u jetri, a zatim u drugim dijelovima tijela kao što su mozak, bubrezi i oči. Rana i točna dijagnoza ključna je za učinkovito liječenje Wilsonove bolesti jer pravodobno liječenje može spriječiti napredovanje simptoma i dovesti do znatno boljeg ishoda.

Genetska mutacija odgovorna za Wilsonovu bolest

Wilsonova bolest je uzrokovana mutacijama u genu ATP7B, koji se prvenstveno nalazi u jetri. Gen ATP7B kodira protein koji prenosi bakar. Ovaj protein je bitan za dvije ključne funkcije: transport viška bakra iz jetrenih stanica u žuč (put za izlučivanje bakra iz tijela) i ugradnju bakra u ceruloplazmin, protein koji sigurno prenosi bakar u krvi.

U osoba s Wilsonovom bolešću, mutacije u genu ATP7B dovode do nefunkcionalnog ili odsutnog proteina ATPaze, ometajući te ključne procese. Postoji preko 500 različitih mutacija identificiranih u genu ATP7B koje mogu uzrokovati Wilsonovu bolest, u rasponu od točkastih mutacija koje utječu na jednu aminokiselinu do velikih delecija.

U zdravih osoba, bakar iz hrane se apsorbira kroz tanko crijevo i transportira u jetru, gdje se veže za apoceruloplazmin da bi se formirao ceruloplazmin, koji se zatim oslobađa u krvotok. Jetra također regulira razinu bakra izlučujući višak bakra u žuč. Ova dvostruka regulacija osigurava da razine bakra u tijelu ostanu uravnotežene, podržavajući bitne funkcije bez nakupljanja do toksičnih razina.

U Wilsonovoj bolesti, neispravan rad proteina ATP7B dovodi do nekoliko poremećaja:

 1. Poremećeno izlučivanje bakra: jetra ne uspijeva učinkovito izlučiti višak bakra u žuč. Kao rezultat toga, bakar se počinje nakupljati unutar stanica jetre, uzrokujući oštećenje jetre i, na kraju, zatajenje jetre.

2. Smanjena sinteza ceruloplazmina: budući da je protein ATP7B također uključen u ugradnju bakra u ceruloplazmin, njegova disfunkcija dovodi do nižih razina ceruloplazmina u krvi. Ceruloplazmin bez bakra (apoceruloplazmin) brzo se razgrađuje u krvotoku, što dovodi do daljnjeg smanjenja razine ovog proteina koji nosi bakar.

3. Nakopljanje bakra: Kako se bakar nakuplja u jetri i premašuje njezin kapacitet skladištenja, višak bakra prelijeva se u krvotok i taloži u drugim tkivima, uključujući mozak, bubrege i oči. U mozgu nakupljanje bakra može dovesti do neuroloških simptoma, uključujući poremećaje kretanja, psihijatrijske probleme i kognitivni pad.

Razumijevanje ovih mehanizama ključno je za postavljanje dijagnoze

Simptomi Wilsonove bolesti

Wilsonova bolest može se manifestirati različitim simptomima, koji se često dijele na jetrene (povezane s jetrom), neurološke i psihijatrijske manifestacije. Početak i ozbiljnost simptoma mogu uvelike varirati među pojedincima i obično se počinju pojavljivati između 6. i 20. godine, ali dokumentirani su i slučajevi kod mlađe djece i starijih odraslih osoba.

Simptomi koji se javljaju su

 • Žutica (žutilo kože i očiju)
 • Umor
 • Bolovi u abdomenu
 • Hepatomegalija (povećana jetra)
 • Ascites (nakupljanje tekućine u abdomenu)
 • Povišeni jetreni enzimi, što ukazuje na disfunkciju jetre

Neurološki simptomi koji se javljaju su:

 • Podrhtavanje
 • Nedostatak koordinacije
 • Ukočeni mišići
 • Govorne poteškoće
 • Problemi s gutanjem
 • Nekontrolirani pokreti ili distonija

Psihijatrijski simptomi su:

 • Promjene u osobnosti
 • Depresija
 • Anksioznost
 • Razdražljivost
 • Psihotični simptomi kao što su deluzije ili halucinacije

Osim toga, gotovo svi pacijenti s neurološkim poremećajima pokazuju Kayser-Fleischerov prsten, smeđi prsten oko rožnice oka, koji je vidljiv pregledom procjepnom svjetiljkom, a posljedica je taloženja bakra.

Dijagnoza Wilsonove bolesti

Dijagnosticiranje Wilsonove bolesti uključuje kombinaciju kliničke procjene, biokemijskih testova i genetskog testiranja kako bi se potvrdila prisutnost mutacija u genu ATP7B. Razine ceruloplazmina u serumu su često niske kod Wilsonove bolesti, ali ne isključivo, budući da 5% slučajeva može pokazati normalne razine. Povišene razine bakra u 24 satnoj mokraći ukazuju na Wilsonovu bolest. Test bakra u serumu obično pokazuje nisku razinu bakra u serumu, ali visoku razinu slobodnog bakra zbog niskog ceruloplazmina. Kvantitativno mjerenje bakra u tkivu jetre smatra se zlatnim standardom za dijagnozu, pokazujući izrazito povećan sadržaj bakra. Potvrda mutacija u genu ATP7B pomaže u potvrdi dijagnoze, osobito je korisna u dvosmislenim slučajevima.

Liječenje Wilsonove bolesti

Prvenstveno je usmjereno na smanjenje viška razine bakra u tijelu i sprječavanje daljnjeg nakupljanja bakra. Terapija je doživotna te je potrebno redovito praćenje. Lijekovi koji se koriste su kelirajuća sredstva: lijekovi poput D-penicilamina ili trientina koriste se za vezanje bakra i pospješivanje njegovog izlučivanja putem urina. Oni su često prva linija liječenja, osobito kod simptomatskih pacijenata. Mogu imati nuspojave, kao što su alergijske reakcije ili pogoršanje neuroloških simptoma, što zahtijeva pažljivo praćenje. Cink se koristi kao terapija održavanja nakon početnog smanjenja bakra, cink djeluje tako da blokira apsorpciju bakra u crijevima. Često se koristi kod asimptomatskih pacijenata, u terapiji održavanja ili kod trudnica zbog blagih nuspojava. U slučajevima kada pacijenti ne podnose terapiju prve linije, mogu se koristiti drugi lijekovi, poput tetratiomolibdata. Ovaj lijek smanjuje apsorpciju bakra i djeluje kao kelator.

Bolesnicima se savjetuje izbjegavanje hrane s visokim udjelom bakra. Hrana s visokim udjelom bakra uključuje školjke, orašaste plodove, čokoladu, gljive i meso.

Za učinkovito liječenje Wilsonove bolesti neophodno je redovito praćenje

Uz doživotno i pažljivo liječenje, osobe s Wilsonovom bolešću često mogu voditi normalan život. Međutim, moraju se strogo pridržavati svog režima liječenja i redovito se kontrolirati kod svog liječnika.

Rano otkrivanje Wilsonove bolesti je od vitalnog značaja jer pravodobno liječenje može spriječiti potencijalno teške, nepovratne zdravstvene učinke povezane s nakupljanjem bakra, uključujući ozbiljne bolesti jetre i neurološka oštećenja. Kada se rano dijagnosticira, liječenje može učinkovito kontrolirati bolest, omogućujući bolesnicima da vode normalan život.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Neurologija

Kognitivna bihevioralna terapija

Nesanica je učestali poremećaj spavanja koji pogađa milijune ljudi diljem svijeta, narušavajući kvalitetu života i povećavajući rizik od raznih zdravstvenih problema. Manifestira se kao poteškoće s uspavljivanjem, zadržavanjem sna ili preranim buđenjem. Kronična nesanica je trajno stanje koje karakteriziraju poteškoće u započinjanju ili održavanju sna, najmanje tri noći tjedno tijekom razdoblja od najmanje tri mjeseca. […]

Neurologija

Arahnoidalna cista

Neurologija

Kronična traumatska encefalopatija

Kronična traumatska encefalopatija je poremećenje funkcije mozga koja je povezane s ponavljanim ozljedama glave ili potresima mozga. Često se spominje u vezi s kontaktnim sportovima, ali može se pojaviti kod svakoga tko pati od ponovljenih trauma glave. Kronična traumatska encefalopatija vrsta je neurodegenerativne bolesti povezana s ponavljanim ozljedama glave ili potresima mozga. Radi se o […]

Neurologija

Što je encefalopatija?

Encefalopatija je skupina stanja koja uzrokuju disfunkciju mozga. Disfunkcija mozga može se pojaviti kao smetenost, gubitak pamćenja, promjene osobnosti i s drugim tegobama. Postoje različiti tipovi, svaki s različitim uzrocima koji variraju od infekcije, izloženosti toksinima, bolesti mozga i brojna druga stanja. Koje su vrste encefalopatije? Najčešći tipovi encefalopatije i njihovi uzroci su: – Anoksična […]

Neurologija

Kako se liječi migrena?

Ne postoji lijek koji može izliječiti migrenu, no danas imamo vrlo potentne lijekove koji mogu smanjiti učestalost napada i učinkovito otkloniti simptome. Pri tome je bitno ne samo uzimanje lijekova već i usvojiti zdrave životne navike. Koji lijekovi se koriste kod migrene? Koriste se dvije vrste lijekova: Lijekovi za zaustavljanje migrene: ove lijekove se može […]

Neurologija

Možete li mi pojasniti nalaz MR-a mozga trogodišnje kćeri?

Neurologija

Migrena

Migrena je jaka glavobolja koja uzrokuje pulsirajuću glavobolju jedne polovice glave. Faza glavobolje kod migrene obično traje najmanje četiri sata, ali može trajati i više. Težina glavobolje se pogoršava sa: – tjelesnom aktivnosti – izloženosti svjetlu – glasnom bukom – jakim mirisima. Migrene mogu ometati svakodnevnu rutinu i utjecati na sposobnost ispunjavanja osobnih i društvenih […]

Neurologija

Tikovi

Tikovi su brzi, stereotipni pokreti koji rezultiraju iznenadnim trzajima tijela ili zvukovima koje je teško kontrolirati. Česti su u djetinjstvu i obično se prvi put pojavljuju u dobi od oko 5 godina. Povremeno se mogu prvi put javiti u odrasloj dobi. Tikovi mogu biti prolazni i spontano prestati, ali mogu biti frustrirajući i ometati svakodnevne […]