Liječenje nealkoholne masne bolesti jetre

Nealkoholna masna bolest jetre (eng. Non alchoholic liver disease, NAFLD) je u svijetu među najčešćim bolestima jetre i jedan od najčešćih uzročnika jetrenog zatajenja. U SAD-u je NAFLD drugi najčešći uzrok transplatacije jetre, a visoko je na ljestvici i kod oboljelih u europskim zemljama. U posljednjih nekoliko godina incidencija i prevalencija bolesti ubrzano rastu. Prema dosadašnjim publikacijama u svijetu od NAFLD-a boluje 34.5% populacije u odnosu na 2005 godinu kada je bolovalo 25.5%.

Među oboljelima od NAFLD-a je više muškaraca nego žena. Nastanak nealkoholne masne bolesti jetre posljedica je metaboličkog sindroma koji je obilježen pretilošću, šećenom bolešću, hipertenzijom, dislipidemijom. NAFLD ima 60-80% oboljelih od šećerne bolesti tipa dva i čak 55-95% pretilih odnosno onih sa indeksom tjelesne mase (ITM) većim od 25kg/m3. Iako je bolest učestala za sada ne postoji specifična medikamentozna terapija koja bi polučila uspješno liječenje nealkoholne masne bolesti jetre. Preporuke u liječenju odnosne se primarno na promjenu prehrambenih navika i stila života te nezaobilazni gubitak tjelesne težine. Jedan od najvažnijih preporuka je smanjenje tjelesne težine i to za 7-10% u godini dana kod oboljelih sa ITM većim od 25kg/modnosno većim od 30kg/m3.

Savjetuje se mediteranska dijeta koja je bogata nezasićenim masnim kiselinama odnosno omega – 3 masnim kiselinama kojima obiluje prije svega plava riba. Također se savjetuje ograničen unos ugljikohidrata, posebice rafiniranih ugljikohidrata koji su osiromašeni vlaknima, proteinima, mineralima i drugim korisnim elementima za razliku od rafiniranih ugljikohidrata koji njima obiluju (voće, povrće, žitarice, orašasti plodovi, sjemenke,..).

Važno je napomenuti da je u liječenju NAFLD-a bitno smanjiti unos voćnog šećera, fruktoze, a posebice onog koji se nalazi kao dodatak u prerađenoj hrani i pićima. U liječenju nealkoholne masne bolesti jetre važno je izbjegavati konzumaciju alkohola budući da alkohol može pogoršati jetrenu bolest, dok unos kave ima blagotvorni učinak na bolest jetre i preporuča se dnevno popiti više od tri šalice kave. Važno je vježbati odnosno baviti se primarno aerobnom fizičkom aktivnošću (brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla) tri do pet puta tjedno u trajanju od 150 do 200 minuta na tjedan.

Cilj fizičke aktivnost je promjena životnih navika i smanjenje tjelesne težine. Fizička aktivnost dokazano smanjuje upalu jetre kod oboljelih koji su u upalnoj fazi bolesti (nealkoholni steatohepatitis) koja dovodi do bržeg razvoja fibroze. S obzirom da oboljeli od NAFLD-a kao što je ranije spomenutu imaju i pridružene komorbiditete (povišene vrijednosti krvnog tlak, šećerna bolest, povišene masnoće) od iznimne je važnosti kako bi se zaustavilo napredovanje bolesti i poboljšao ishod liječenja redovito uzimati propisanu terapiju i održavati krvni tlak, šećer i masnoće u granicama normale savjetovanim od strane liječnika.

Iz literature:

  1. Younossi ZM, Golabi P, Paik JM, Henry A, Van Dongen C, Henry L. The global epidemiology of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) and nonalcoholic steatohepatitis (NASH): a systematic review. Hepatology. 2023 Apr 1;77(4):1335-1347. doi: 10.1097/HEP.0000000000000004.
  2. Virovic Jukic L. et all. Croatian guidelines for the diagnosis and treatment of nonalcoholic fatty liver disease. Acta Clin Croat (Suppl. 1) 2021; 60:36-52.doi: 10.20471/acc.2021.60.s1.03

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dijabetes

Vrućine i povišeni krvni tlak

Dolaskom ljeta dolazi i toplo vrijeme. Termometar se često penje iznad 30 stupnjeva. Za vrijeme ljetnih vrućina, u tijelu se šire krvne žile kako bi se bolje ohladilo. Time se za vrijeme dana zna dogoditi da se snize vrijednosti krvnog tlaka. Kod osoba koje inače pate od hipertenzije, može se desiti da izmjerene vrijednosti tlaka budu […]

Endokrina bolest

Šećerna bolest

Šećerna bolest je poremećaj metabolizma glukoze i najčešća je kronična endokrina bolest. Tri glavna tipa šećerne bolesti su: šećerna bolest tip 1, šećerna bolest tip 2 i gestacijski dijabetes (javlja se tijekom trudnoće i nestaje najkasnije šest tjedana nakon poroda). Dijagnozu šećerne bolesti liječnik može postaviti ako je u dva navrata GUK natašte >7mmol/l ili […]

Arterijska hipertenzija

Arterijska hipertenzija i spolne razlike – 2. dio

Upalne i autoimune bolesti često su povezane s povećanim rizikom nastanka arterijske hipertenzije i KVB. Progesteron i muški spolni hormoni imaju imunosupresivni učinak, a estrogen stimulira imunološki sustav. Postoje spolne razlike i kod uobičajenih kardiovaskularnih čimbenika rizika kod bolesnika s arterijskom hipertenzijom (debljina, šećerna bolest, povećane masnoće u krvi, a zajedno čine metabolički sindrom), te […]

Histerosalpingografija

Želim ostati trudna, ali bezuspješno. Predstavljaju li moji kilogrami problem?

Arterijska

Periferna arterijska bolest u bolesnika sa šećernom bolesti 1. dio

Više od 500 milijuna odraslog stanovništva u svijetu boluje od šećerne bolesti (ŠB). ŠB je jedan od najznačajnijih rizičnih čimbenika nastanka periferne arterijske bolesti (PAB). 20% bolesnika koji boluje od ŠB ima PAB. ŠB je čimbenik rizika nastanka aterosklerotske bolesti u koje spadaju i koronarna bolest i PAB, a ujedno ŠB povećava rizik kardiovaskularne smrtnosti. […]

Gestacijski dijabetes

Je li riskantna još jedna trudnoća s ovakvim nalazima?

Iz iste kategorije

Gastroenterologija

Lordiar – vaš prijatelj u nuždi

Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili poremećaja gastrointestinalnog trakta koji je izložen velikom utjecaju okoliša.

Gastroenterologija

Konstipacija, bolest današnjice

Konstipacija ili zatvor vrlo je čest razlog traženja liječničke pomoći, kako od liječnika obiteljske medicine tako i specijalista. Radi se o stanju kada pacijent ne uspije producirati više od 3 stolice tjedno ili ima poteškoće pri stolici koja je količinski mala, suha ili tvrda.

Gastroenterologija

Peptički vrijed

Peptički vrijed je oštećenje stjenke jednjaka, želuca ili dvanaesnika izazvano utjecajem želučane kiseline. Osim želučane kiseline, oštećenje je uzrokovano i enzimima, koji se nalaze u želucu, a sudjeluju u metabolizmu hrane.

Gastroenterologija

GERB, gastritis, masna jetra, što mi je činiti?

Gastroenterologija

Rak želuca se (ne) događa nekom drugom

Tumori želuca su drugi najčešći uzrok raka u svijetu. 85% od njih su adenokarcinomi želuca, a 15% su limfomi, gastrointestinalni stromalni tumori (GIST) i leomiosarkomi. U zadnjih 70 godina u zapadnom svijetu dolazi do pada incidencije raka želuca. Razlog tome su kvalitetnija prehrana.

Gastroenterologija

Gutanje

Gastroenterologija

Kako pregledati tanko crijevo I dio

Tanko crijevo predstavlja najdulji dio probavne cijevi, a sve do nedavno bila je gotovo u potpunosti nedostupna endoskopskom pregledu.

Gastroenterologija

Sindrom iritabilnog kolona i kronična idiopatska konstipacija

Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) i kronična idiopatska konstipacija dva su najčešća funkcionalna gastroenterološka poremećaja. Smatra se da oko 5 do 15% ukupnog stanovništva zadovoljava.