Mogu li sljedeće stvari uputit na dijagnozu neke vrste epilepsije?

Zanima me Vaše mišljenje. Mogu li sljedeće stvari uputit na dijagnozu neke vrste epilepsije? Nisam imala nikad klasični epi napad.
U dva navrata sam potpuno izgubila svijest, pao mi je tlak, iako ja predosjetim da će se to dogodit nekoliko sekundi prije: okolina mi postane “nestvarna”, oduzima mi se tlo pod nogama, imam omaglice i u stanju sam bila svaki put reći da mi nije dobro. Nakon toga potpuno izgubim svijest na nekoliko minuta i onda dođem k sebi, nakon koji sat kao da se ništa nije dogodilo. U dva navrata sam imala sve isto, ali nisam potpuno izgubila svijest, ali sve ostalo je isto, predosjetila sam da nešto nije dobro. Zbog navedenog sam upućena neurologu koji me uputio na MR, EEG, holter tlaka i srca. MR je potpuno uredan, holter tlaka isto, na holteru srca je zabilježeno 8 SVES i jedna VES. EEG: Nalaz je lakše disritmički promjenjen obostrano frontalno, više lijevo uz diskretne paroksizmalne tendencije. Laboratorijski nalazi krvi i hormona štitnjače su uredni.
Neurolog je rekao da je imao slučajeva gdje se ovakva klinička slika znala razvit u epilepsiju nakon nekoliko godina i da će me pratiti, za 6 mjeseci se moram javit s novim nalazom EEG-a te da eventualno mogu otići na testiranje autonomnog živčanog sustava u Klinuci za neuroligijz KBC Zagreb. Postoji li mogućnost da se od ovakve kliničke slike razvije epilepsija? Napominjem da su mi djed i prabaka bolovali od epilepsije.
Molim vas mišljenje i savjet što dalje?!

2.5.2022

Odgovara

prof. dr. sc. Nataša Klepac dr. med., specijalist neurologije, subspecijalist neurodegenerativnih bolesti

Poštovani hvala Vam na pitanju.  Gubici svijesti mogu biti rezultat epileptičkih napada ili oslabljenog protoka krvi u mozak što nazivamo sinkopma. Diferencijalna dijagnoza između ova dva stanja može ponekad biti vrlo teška ali ono što je tipično za epileptičke napade je da se mogu javiti u bilo kojem položaju tijela dok se sinkopa javlja u sjedećem ili stojećem položaju. Nakon epileptičkog napada bolesnici su obično zbunjeni dok nakon sinkope se ne javlja zbunjenost. Osim kliničke slike potrebno je učiniti i određenu dijagnostičku obradu uključujući i EEG koji u bolesnika s epilepsijom može pokazivati na takozvane paroksizme. Svakako je bitno da se nasstavite pratiti od strane svog neurologa kako bi se tijekom vremena sa sigurnošću mogla postaviti dijagnoza. Želim Vam svako dobro i čuvajte se.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika