Celijaklija ili intolerancija?

Poštovanje,

izvjestan period imala sam problem sa aknama po leđima i licu. Međutim, imala sam problem sa nadutosti u kojoj sam osjećala veliki balon u stomaku, grčeve, mučninu te nakon toga izrazito rijetku stolicu (proliv), gasove te neobjašnjive vjetrove neugodna mirisa.

Psihički sam bila jako nervozna, osjetljiva, senzitivna i plačljiva.
Uradila sam intoleranciju na hranu te mi je ustanovljena intolerancija na gluten i laktozu. U ishranu mi je uvedena samo raž i kukuruz.

Na nalazu od UZV piše da su proširene vijuge tankog crijeva te mi je iz ishrane isključen gluten i laktoza.

Ponekada, jednom tjednom, pojedem neki oblik peciva, kolač ili nešto slično, ali dobijem izrazito neugodnu bol, gasove, grčeve, mučninu i nadutost trbuha.

Možete li mi Vi, kao stručno lice reći; je li riječ o celijakliji ili intoleranciji na gluten? Nažalost, ne razumijem se.

Bih li morala raditi testiranje na celijakliju ili je intolerancija i UZV sa oštećenjem sluznice crijeva dovoljan pokazatelj da sam obolila od celijaklije, iz razloga što sam čitala da, ako je riječ o celijakliji, gluten se mora eliminisati totalno iz prehrane. Pa bih htjela da znam iz razloga da sebi više ne priuštim peciva jednom sedmično.

Zahvalna sam na odgovoru i hvala u svakom slučaju.

Lijep pozdrav, svako dobro.

3.3.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

svakako napravite sveobuhvatno testiranje na celijakiju – genetika, serologija, EGDS s biopsijama za celijakiju.

Ako se celijakija isključi, onda je moguće da imate intoleranciju na gluten (za to nema pouzdane dijagnostike).

U slučaju dijagnosticirane celijakije potrebna je stroga doživotna bezglutenska dijeta, a ako se radi o intoleranciji, dijeta ne mora biti toliko stroga, ali je treba prilagoditi u svakom slučaju.

Lijep pozdrav.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi