Celijaklija ili intolerancija?

Poštovanje,

izvjestan period imala sam problem sa aknama po leđima i licu. Međutim, imala sam problem sa nadutosti u kojoj sam osjećala veliki balon u stomaku, grčeve, mučninu te nakon toga izrazito rijetku stolicu (proliv), gasove te neobjašnjive vjetrove neugodna mirisa.

Psihički sam bila jako nervozna, osjetljiva, senzitivna i plačljiva.
Uradila sam intoleranciju na hranu te mi je ustanovljena intolerancija na gluten i laktozu. U ishranu mi je uvedena samo raž i kukuruz.

Na nalazu od UZV piše da su proširene vijuge tankog crijeva te mi je iz ishrane isključen gluten i laktoza.

Ponekada, jednom tjednom, pojedem neki oblik peciva, kolač ili nešto slično, ali dobijem izrazito neugodnu bol, gasove, grčeve, mučninu i nadutost trbuha.

Možete li mi Vi, kao stručno lice reći; je li riječ o celijakliji ili intoleranciji na gluten? Nažalost, ne razumijem se.

Bih li morala raditi testiranje na celijakliju ili je intolerancija i UZV sa oštećenjem sluznice crijeva dovoljan pokazatelj da sam obolila od celijaklije, iz razloga što sam čitala da, ako je riječ o celijakliji, gluten se mora eliminisati totalno iz prehrane. Pa bih htjela da znam iz razloga da sebi više ne priuštim peciva jednom sedmično.

Zahvalna sam na odgovoru i hvala u svakom slučaju.

Lijep pozdrav, svako dobro.

3.3.2020

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

svakako napravite sveobuhvatno testiranje na celijakiju – genetika, serologija, EGDS s biopsijama za celijakiju.

Ako se celijakija isključi, onda je moguće da imate intoleranciju na gluten (za to nema pouzdane dijagnostike).

U slučaju dijagnosticirane celijakije potrebna je stroga doživotna bezglutenska dijeta, a ako se radi o intoleranciji, dijeta ne mora biti toliko stroga, ali je treba prilagoditi u svakom slučaju.

Lijep pozdrav.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Mršavljenje

Dvoboj dijeta za mršavljenje: povremeni post i dijeta s ograničenim unosom kalorija

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNaslovi najnovijih stručnih članaka o prehrani za mršavljenje glase: „Povremeni post i doziranje proteina odnosno ravnomjerna raspodjela tijekom dana za učinkovitije mršavljenje i skidanje masnog tkiva na području trbuha“ i „ Uz povremeni post dva dana u tjednu učinkovitije se gubi višak kilograma“. Čini se da ovaj popularan način prehrane pomalo dobiva sve veću znanstvenu […]

Celijakija

Celijakija – molim stručni savjet

Opstipacija

Celijakija kod djece

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteCelijakija je kronična autoimuna bolest u kojoj se zbog imunološke reakcije organizma na gluten događa upala i oštećenje sluznice tankog crijeva. Do danas nije sa sigurnošću poznato zašto samo neke osobe s genetskom sklonošću za celijakiju zaista obole, te zašto se kod nekih bolest javlja već u dojenačkoj dobi, a kod drugih značajno kasnije. Što […]

Ekstremna dijeta

Još jedan razlog zašto popularne ekstremne dijete nisu dobra ideja

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDijete s niskim sadržajem ugljikohidrata i masti postaju sve popularnije kao pomoć u gubitku suvišnih kilograma, ali i za poboljšanje razine glukoze u krvi. Međutim, dugoročni učinci ovih načina prehrane na životni vijek nisu u potpunosti razjašnjeni. Poznato je da ekstremne prehrambene navike, posebice kada je u pitanju ograničenje unosa ugljikohidrata i masti, mogu povećati […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]