Je li ashwaganda kontraindicirana kod autoimune bolesti štitnjače i koja je preporučena zamjena?

Pozdrav,

Zensko, 29 godina, 60 kg.

Voljela bih probati uzimati ashwagandhu za smanjenje stresa i umora.

Citala sam da se treba posavjetovati s lijecnikom u slucaju problema sa stitnjacom.

Nemam autoimunu bolest, ali imam povisena antitijela. Ovo je zadnji nalaz: TSH 3.53
Ft4 13.34
Ft3 4.17
Anti TG 25.22
Anti TPO 0.9

Smijem li uzimati aswagandhu? Koju dozu biste preporucili? Ako ne smijem, koja bi bila zamjena za to?

Hvala!

22.5.2024

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha  (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije.

Španjolski znanstvenici analizirali su do sada objavljena in vitro, in vivo i klinička istraživanja o utjecaju rodiole i ashwagandhe  na zdravlje i otkrili kako obje biljke imaju antistresno djelovanje, međutim, posjeduju različit mehanizam djelovanja. Pojednostavljeno govoreći, rodiola ima energizirajuće djelovanje, dok ashwagandha  ima uspavljujuće djelovanje.

Budući da se ashwaganda ne preporučuje kod bolesti štitnjače, iako vi imate tek neznatno povišena antitijela, možda vam je bolja opcija koristiti rodiolu.

Rodiola se smatra sigurnom za uzimanje i općenito se dobro podnosi. Preporučuje se rodiolu uzimati u jutarnjim satima jer može negativno utjecati na san i uzrokovati živopisne snove ako se uzima kasnije tijekom dana. Rodiolu trebaju izbjegavati osobe s bipolarnim poremećajem i ne preporučuje se uzimati je zajedno s psihotropnim tvarima, a izbjegavati ju trebaju i osobe koje teško podnose stimulanse poput kofeina.

Većina pripravaka rodiole standardizirana je na specifične udjele rozavina ili salidrozida ili oba spoja. Odnos rozavina prema salidrozidima u rodioli je približno 3:1 te se i pripravci obično standardiziraju na taj omjer. Nekoliko kliničkih studija pokazalo je kako primjena ekstrakta rodiole smanjuje osjećaj umora te pospješuje mentalne izvedbe (posebice mogućnost koncentracije) i ujedno smanjuje efekt izgaranja (burnout) u bolesnika sa sindromom kroničnog umora. Također, znanstveni dokazi idu u prilog primjeni rodiole kod blage do umjerene depresije te generaliziranog anksioznog poremećaja. Budući da uglavnom nema neželjene učinke niti interakcije s lijekovima, velik je potencijal primjene ove ljekovite biljke u kliničkoj praksi.

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?