Konstanta nadutost i vjetrovi

Dobar dan.

Imam 34 godine i moji problemi su počeli prije par godina.

Imao sam ili imam kronični Gastritis. Prvo je dakako bio akutni, pa kronični. Čistili su me od bakterije h pylori i od kada sam prvi puta očistio prije nekoliko godina, više ju nemam. Išao sam dosta puta na pregled.

E sad zadnja jedno 2 mjeseca se striktno pridržavam nekih prehrana koje sam uspio naći po internetu i više problema u želucu nemam. Nestalo je i pećenje i osječaj težine i bolovi.

Ali, od samog početka, dakle prije par godina vec, kada je to sve pocelo, imam velikih problema s nadutosti i vjetrovima, te ponekad dizanje hrane, podrigivanje, te imam osjecaj da ce mi otici u usta, iako je to puno rjeđe od nadutosti i vjetrova, koji su najjači zapravo po noci.

Pogotovo do nadutosti dolazi ako i malo izađem iz te određene prehrane, koja se sastoji od dosta malih obroka, pogotovo ako pojedem vecu kolicinu, gotovo icega, a pogotovo mesa.

Pretrage sam radio razne, mislim sve vezano uz gastritis osim kolonoskopije.

Može neko vaše mišljenje oko te nadutosti. Sve imam osjecaj, ali sada se vise ne sjecam, da je to zapravo sve pocelo NAKON izljecenja od bakterije h pylori. malo citam po netu, pa sam vidio da i drugi imaju tih problema. jasno mi je da su ti antibiotici ubili neke zdrave bakterije, ali mi nije jasno kako ih do sada ja vec nisam nadomjestio. zaista sam, pogotovo do prije ova zadnja dva mjeseca, jeo vrlo raznoliku hranu i rekao bi velikom vecinom zdravu, moj glavni problem je sto sam prije jeo jako puno odjednom.

molim za savjet.

hvala i lijep pozdrav.

10.4.2018

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,

Disbalans crijevne mikrobiote može biti posljedica dugotrajne terapije inhibitorima protonske pumpe. Preporuka je kontinuirana primjena probiotika s više sojeva u velikom broju CFU, uz hranu koja je fermentirana (npr kefir, jogurti, kiseli kupus, miso, tempeh) i raznolike namirnice biljnoga porijekla. Također, soj Lactobacillus plantarum ima posebno povoljne učinke na nadutost te bi bilo uputno koristiti mješavine probiotika s tim sojem. Dodatno, korisno je koristiti čajeve na bazi komorača i anisa te dodatak kima u hrani.

Ako se tegobe nastave i dalje, uputno je ponovno napraviti gastroenterološku obradu.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Psorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Koenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]