Konstanta nadutost i vjetrovi
Dobar dan.
Imam 34 godine i moji problemi su počeli prije par godina.
Imao sam ili imam kronični Gastritis. Prvo je dakako bio akutni, pa kronični. Čistili su me od bakterije h pylori i od kada sam prvi puta očistio prije nekoliko godina, više ju nemam. Išao sam dosta puta na pregled.
E sad zadnja jedno 2 mjeseca se striktno pridržavam nekih prehrana koje sam uspio naći po internetu i više problema u želucu nemam. Nestalo je i pećenje i osječaj težine i bolovi.
Ali, od samog početka, dakle prije par godina vec, kada je to sve pocelo, imam velikih problema s nadutosti i vjetrovima, te ponekad dizanje hrane, podrigivanje, te imam osjecaj da ce mi otici u usta, iako je to puno rjeđe od nadutosti i vjetrova, koji su najjači zapravo po noci.
Pogotovo do nadutosti dolazi ako i malo izađem iz te određene prehrane, koja se sastoji od dosta malih obroka, pogotovo ako pojedem vecu kolicinu, gotovo icega, a pogotovo mesa.
Pretrage sam radio razne, mislim sve vezano uz gastritis osim kolonoskopije.
Može neko vaše mišljenje oko te nadutosti. Sve imam osjecaj, ali sada se vise ne sjecam, da je to zapravo sve pocelo NAKON izljecenja od bakterije h pylori. malo citam po netu, pa sam vidio da i drugi imaju tih problema. jasno mi je da su ti antibiotici ubili neke zdrave bakterije, ali mi nije jasno kako ih do sada ja vec nisam nadomjestio. zaista sam, pogotovo do prije ova zadnja dva mjeseca, jeo vrlo raznoliku hranu i rekao bi velikom vecinom zdravu, moj glavni problem je sto sam prije jeo jako puno odjednom.
molim za savjet.
hvala i lijep pozdrav.
10.4.2018
Odgovara
prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnicaPoštovani,
Disbalans crijevne mikrobiote može biti posljedica dugotrajne terapije inhibitorima protonske pumpe. Preporuka je kontinuirana primjena probiotika s više sojeva u velikom broju CFU, uz hranu koja je fermentirana (npr kefir, jogurti, kiseli kupus, miso, tempeh) i raznolike namirnice biljnoga porijekla. Također, soj Lactobacillus plantarum ima posebno povoljne učinke na nadutost te bi bilo uputno koristiti mješavine probiotika s tim sojem. Dodatno, korisno je koristiti čajeve na bazi komorača i anisa te dodatak kima u hrani.
Ako se tegobe nastave i dalje, uputno je ponovno napraviti gastroenterološku obradu.
Srdačan pozdrav!
Vaše pitanje je odgovoreno.