Konstanta nadutost i vjetrovi

Dobar dan.

Imam 34 godine i moji problemi su počeli prije par godina.

Imao sam ili imam kronični Gastritis. Prvo je dakako bio akutni, pa kronični. Čistili su me od bakterije h pylori i od kada sam prvi puta očistio prije nekoliko godina, više ju nemam. Išao sam dosta puta na pregled.

E sad zadnja jedno 2 mjeseca se striktno pridržavam nekih prehrana koje sam uspio naći po internetu i više problema u želucu nemam. Nestalo je i pećenje i osječaj težine i bolovi.

Ali, od samog početka, dakle prije par godina vec, kada je to sve pocelo, imam velikih problema s nadutosti i vjetrovima, te ponekad dizanje hrane, podrigivanje, te imam osjecaj da ce mi otici u usta, iako je to puno rjeđe od nadutosti i vjetrova, koji su najjači zapravo po noci.

Pogotovo do nadutosti dolazi ako i malo izađem iz te određene prehrane, koja se sastoji od dosta malih obroka, pogotovo ako pojedem vecu kolicinu, gotovo icega, a pogotovo mesa.

Pretrage sam radio razne, mislim sve vezano uz gastritis osim kolonoskopije.

Može neko vaše mišljenje oko te nadutosti. Sve imam osjecaj, ali sada se vise ne sjecam, da je to zapravo sve pocelo NAKON izljecenja od bakterije h pylori. malo citam po netu, pa sam vidio da i drugi imaju tih problema. jasno mi je da su ti antibiotici ubili neke zdrave bakterije, ali mi nije jasno kako ih do sada ja vec nisam nadomjestio. zaista sam, pogotovo do prije ova zadnja dva mjeseca, jeo vrlo raznoliku hranu i rekao bi velikom vecinom zdravu, moj glavni problem je sto sam prije jeo jako puno odjednom.

molim za savjet.

hvala i lijep pozdrav.

10.4.2018

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,

Disbalans crijevne mikrobiote može biti posljedica dugotrajne terapije inhibitorima protonske pumpe. Preporuka je kontinuirana primjena probiotika s više sojeva u velikom broju CFU, uz hranu koja je fermentirana (npr kefir, jogurti, kiseli kupus, miso, tempeh) i raznolike namirnice biljnoga porijekla. Također, soj Lactobacillus plantarum ima posebno povoljne učinke na nadutost te bi bilo uputno koristiti mješavine probiotika s tim sojem. Dodatno, korisno je koristiti čajeve na bazi komorača i anisa te dodatak kima u hrani.

Ako se tegobe nastave i dalje, uputno je ponovno napraviti gastroenterološku obradu.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Tjeskobni ste tijekom dana? Pasiflora može pružiti potrebni mir

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePassiflora incarnata je biljka zapanjujuće lijepih ljubičastih cvjetova porijeklom iz Južne Amerike, Australije i jugoistočne Azije, a danas se uzgaja radi dobivanja sirovine za farmaceutsku upotrebu. Passiflora incarnata jedna je od najistraženijih vrsta iz roda Passiflora s ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se nadzemni dijelovi biljke, cvjetovi i plodovi. U tradicionalnoj medicini pasiflora koristi se […]

Nutricionizam

Prirodna snaga sna: klinički dokazani učinci biljnih ekstrakata u borbi protiv nesanice

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteUbrzani tempo modernog načina života često narušava naš prirodni ritam sna, ostavljajući nas umornima i bez energije. Kvalitetan i dubok san ključan je za oporavak tijela i uma, no stres i svakodnevne obaveze često otežavaju njegovo postizanje. Dodaci prehrani sa pažljivo odabranim prirodnim sastojcima mogu pomoći u podršci zdravog sna i poboljšanju općeg osjećaja dobrobiti. […]

Nutricionizam

Osnovne činjenice i trendovi na području dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]