Mučnina

Imam 22. godine. Prije negdje mjesec danami se pojavila mučnina i prestala je sljedeci dan. onda se pojavila opet nakon jedno tjedan dana i isto brzo prestala, onda se pocela sve cesc pojavljivati i trajati po dva dana. Sada evo je imam 3 dana za redom. Kada bi imao mučninu nisam imao neki apetit, dosta malo bi jeo, ali kada je nije bilo jeo sam normalno, ali evo sada dva dana doslovno sam na silu jeo 3 obroka na dan, nije meni bilo jos vise mucno nakon tih obroka, moze se reci da je mucnina cijelo vrijeme ujednacena, ne tjera me na povracanje, stolica je redovna i nema razlike kakva je inace bila. Takoder osim mucnina od kada su one pocele imam i kruljenje u trbuhu i kada je prazan zeludac i kada nije, kruljenje je jace dok lezim i kada pritisnem trbuh cuje se buckanje, ne stalno ali cesto. U tom periodu sam izgubio dvije kile sto u biti nije cudno s obzirom da sam manje jeo nego inace, nece mi te kile sigurno faliti, ali i to me malo zabrinulo. Iskreno, malo me i strah otići doktoru, uvijek se bojim da je ono najgore, sada se bojim da nije rak zeluca ili debelog crijeva ili tako nesto. Procitao sam i da je rak zeluca ucestaliji kod osoba sa krvnog grupom A koja sam ja, sada koliko to sto znaci ne znam. Inace ne pusim ne pijem alkohol niti kavu ne pijem. U cijeloj obitelji koju znam nitko nije imao nikakav rak, ali eto nije mi bas svejedno.

27.12.2016

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovani,

Simptomi koje opisujete nisu alarmantni niti zabrinjavajuće i ne morate se bojati ozbiljnih bolesti. Ako mučnina potraje, ipak se javite gastroenterologu kako biste utvrdili koji je uzrok tog simptoma.

Srdačan pozdrav!

Vaše pitanje je odgovoreno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]