Nenamjeran gubita tjelesne težine

Poštovanje,
nadam se da šaljem upit u dobru kategoriju. Moj problem je u tome što sam u posljednja dva tjedna izgubila približno dvije kile. Imam 19 godine i studentica sam. Prije tri tjedna sam takđer počela raditi te su mi počeli ispiti. Zadnja dva tjedna sam učila cijele dane, vikendima radila.Zbog ispita i početka rada bila sam pod iznimnim stresom. Taođer u tih dva tjedna imala sam problema sa spavanjem, nisam mogla zaspati prije dva ujutro. Javili su mi se želučani problemi, točnije proljev koji je trajao jedan dan, te sam imala menstrucija. Jučer kada sam se vagala primjetila sam da sam izgubila dvije kile što me jako začudilo s obzirom na to da sam cijelo vrijeme normlano jela, možda čak i malo više nego inače. Moje pitanje je , postoji li mogućunost da sam zbog stresa i početka rada izgubila kilograme usprkos tome što sam unosila normalne količine hrane? Mislite li da je ovakav gubitak kilograma zabrinjavajuć i da li bi se trebala obratiti liječniku?
Ispričavam se na podužoj poruci, ali samatram ove podatke relevantnima.
Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru.

25.7.2017

Odgovara

prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Poštovana,

Vrlo vjerojatno se radi o gubitku kilograma koji je povezan sa pojačanim psihofizičkim stresom. Uzmite si malo vremena za odmor i redovite kvalitetne obroke i izgubljeni kilogrami bi se trebali vratiti.

Ako nastavite gubiti kilograme, svakako se javite vašem liječniku obiteljske medicine.

Srdačan pozdrav!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]