Bol u nozi

Dobra vecer! Imam pitanje vezano za moju mamu,slomila je vanjsku kost iznad zgloba lijeve noge…nosila je gips mjesec dana,nakon pregleda su skinuli gips stim da kost jos nije do kraja zacijelila,zamotali su nogu elasticnim zavojem…moje pitanje je njoj je noga jako natecena i boli je…ima problema sa venama…pije aspirin protect…boji se tromboze,tromba…hoda pomocu staka koliko moze i oslanja se na tu nogu koliko moze…zanima nas dali je taj otok povezan iskljucivo sa lomom.noge ili ppstoji mogucnost tromboze…unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

12.9.2016

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Nakon skidanja imobilizacije (gips), kada su kosti u potpunosti srasle kreće se sa razgibavanjem, poboljšanjem cirkulacije te postupnim jačanjem svih mišića potkoljenice.

Već u toku imobilizacije potrebno je vršiti pokrete prstiju, pri tome se aktiviraju i mišići potkoljenice. Nakon skidanja imobilizacije vježbe se provode u ležećem položaju. Provode se aktivne i aktivno potpomognute vježbe i škola hoda s pomagalima (štake, hodalice) radi rasterećenja mjesta prijeloma. U nastavku rehabilitacije povećava se opterećenje kod hoda, provode se vježbe snaženja i korekcija obrasca hoda. Pri početku rehabilitacije primjenjuju se procedure fizikalne terapije kako bi se poboljšala cirkulacija, smanjio mišićni spazam i prisustvo otekline te djelovalo u smislu smanjenja boli. Prvenstveno se primjenjuje krioterapija (hlađenje), a ukoliko ima mogućnosti, vježbe se započinju provoditi u vodi.

Otežavajuće okolnosti u toku rehabilitacije mogu predstavljati dob bolesnika, neke sistemske bolesti (diabetes, periferne vaskularne bolesti i dr.). Obzirom da pacijentica ima od ranije problema s venskom cirkulacijom, potrebno je konzultirati liječnika koji će možda preporučiti poseban režim rehabilitacije. Za prevenciju nastanka tromboza potrebno je aktivirati mišiće natkoljenice, međutim te se aktivnosti moraju uskladiti s fazom cijelnjenja kosti. Stoga, u prvom redu, kirurg treba preporučiti opseg vježbi, opseg dozvoljenog opterećenja pri kretanju, način i termin početka rehabilitacije. plan rehabilitacije provodi fizijatar. Ukoliko se na potkoljenici jave znakovi kao što su crvenilo, oteklina i bol, potrebno je odmah javiti se liječniku kako ne bi došlo do upale vena potkoljenice (tromboflebitisa) u kojem slučaju će biti potrebno mirovanje i odogovarajuća terapija uz stalnu kontrolu liječnika.

 

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika