Bolovi

Pozdrav, imam 19 godina,
prije 2 tjedna javila mi se upala ( kašljanje,žuto-zeleni iscjedak iz nosa, osjecaj punog lica ( na obrazima kao da se mišici stegnu)), upala je prošla, ali imam još prisutnu bol u predjelu nosa koja se postepeno pojačava prilikom saginjanja unapred i naglim pokretima glave. ( Također imam osjecaj kao da mi se temparatura diže kad se saginjem ). traje već otprilike 4-5 dana otkada je upala prošla, začepljenje nosne šupljine nemam, normalno dišem bez kašljanja ali je još prisutna bol s obje strane nosa, osj mirisa mi je smanjen .
Hvala vam 🙂

11.4.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Tegobe koje opisujete mogu upućivati na prisutnost akutnog ili kroničnog sinusitisa. Obje bolesti izazivaju slične simptome i znakove, uključujući gnojni iscjedak iz nosa, pritisak i bol u području lica, oteklina začepljenje sluznice nosa, smanjen osjet mirisa, zadah iz usta, produktivni kašalj (osobito noću). Područje iznad zahvaćenog sinusa može biti bolno, otečeno i crveno. Obzirom na lokalizaciju sinusitisa, možete osjećati bol u određenom dijelu lica, čela ili u predjelu očiju, zubobolju, glavobolju. Može biti izražena malaksalost. Vrućica i tresavica ukazuju na širenje infekcije izvan sinusa.

Infekcije sinusa se obično dijagnosticiraju klinički. vaš liječnik ili specijalist otorinolaringolog će pregledom nosne i usne sluznice i pregledom ušiju, ustanoviti eventualne promjene na sluznici koje mogu potvrditi dijagnozu ili će vas uputiti na daljnju dijagnostičku obraadu. Nosna sluznica je crvena i nabubrena; moguć a je prisutnost žutog ili zelenog gnojnog iscjetka.  Kod akutnog i kroničnog sinusitisa, natečena sluznica i sekret uzrokuju zamućenost zahvaćenog sinusa na rendgenskim slikama. Standardne rendgenske slike ne pružaju toliko podataka kao CT, koji bolje prikazuje proširenost i težinu sinusitisa. Kod kroničnog sinusitisa može biti potrebno učiniti RTG zuba, zbog isključivanja periapikalnog apscesa. Kada dvojba i dalje postoji, može se učiniti kultura i antibiogram sekreta iz sinusa dobivenog endoskopijom ili punkcijom i aspiracijom sinusa.

Pražnjenje olakšavaju inhalacije pare i topli, vlažni oblozi iznad zahvaćenih sinusa i vrući napici. Kod akutnog i kroničnog sinusitisa, antibiotici se primjenjuju barem 10 dana, a često i 14 dana.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika