GERB i predugo uzimanje IPP-a

Poštovani, molim vas za savjet.
Došao sam pred zid i više neznam kako dalje. Bolujem od gerb-a sa kliznom herniom i na terapiji sa ipp-om sam već 16 godina. Zbog predugog uzimanja ipp-a doktor mi je odlučio promjeniti terapiju i uvesti h2 receptore, no međutim ti ljekovi mi ne odgovaraju i uopće ne djeluju na moje simptome..Probali smo sve moguće kombinacije lijekova za ovu bolest ali jedino ipp je učinkovit. Prestanak uzimanja ipp samo jedan dan rezultira naglim pogoršanjem do te mjere da mi kiselina ulazi u dušnik. Sad je situacija takva da više neznam kako dalje s obzirom da mi lječnik želi ukinuti ipp a nikakva druga terapija mi ne odgovara. Razmišljao sam i o fundoplikaciji ali mi je sam internista preporučio da za sada još to ne radim jer upitan je ishod. Odradio sam do sada 15 gastroskopija i popio na tisuće tableta u ovih 20 godina te sam od svega iscrpljen do kraja.Molim vas za savjet kako dalje..
Unaprijed se zajvaljujem na odgovorenom!
Lp.DEAN

14.11.2016

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Obzirom da je omeprazol najdulje na tržištu od svih IPP, iskustva u pogledu dugogodišnje primjene ovog IPP-a su najbogatija. Generalno se može reći da se uzimanje omeprazola i dulje od 15 godina pokazalo sigurnim, no postoje određeni zdravstveni rizici o kojima treba voditi brigu. Kronično uzimanje IPP-a može dovesti do smanjene apsorpcije vitamina B12, magnezija i kalcija. Kod bolesnika na kroničnoj terapiji IPP-om preporuča se provjera koncentracije vitamina B12 jedanput godišnje. Rizik od razvoja anemije je vrlo malen i može se vrlo lako prevenirati nadoknadom vitamina B12. Pri dugotrajnoj upotrebi IPP-a, potrebno je periodički pratiti koncentraciju magnezija. Simptomi manjka magnezija mogu se očitovati na kardiovaskularnom sustavu. Smanjena apsorpcija kalcija može dovesti do smanjenja gustoće koštanog tkiva, međutim rizik od prijeloma je vrlo mali i odnsi se na pacijente koji istodobno imaju i druge faktore rizika. Smanjena kiselost u želucu povećava rizik crijevnih infekcija. Dugotrajna primjena IPP-a povećava učestalost pojave želučanih polipa, međutim oni su dobroćudne prirode.

Američko gastroenterološko društvo prepruča kod svih pacijenata s GERB-om bar jedanput pokušati diskontinuiranu terapiju. Diskontinuirano liječenje obuhvaća tri terapijska pristupa: intermitentnu terapiju tijekom koje pacijenti nakon pojave tegoba tijekom jednog vremenskog razdoblja uzimaju IPP , a duljinu određuje liječnik; terapiju na zahtjev u kojoj pacijent sam određuje kada i koliko dugo će uzimati IPP nakon pojave simptoma te terapiju praga pri kojoj pacijenti postepeno produljuju vrijeme između uzimanja IPP-a sve dok se tegobe opet ne pojave. Kod pacijenata kod kojih se kontrola ne postiže niti dvostrukom dozom IPP-a, preporuča se učiniti endoskopski ili kirurški zahvat.

Kod većine pacijentata terapija se može prekinuti naglo, međutim kod onih koji IPP uzimaju kroz duže vremensko razdoblje, odnosno dulje od 6 mjeseci, nagli prekid terapije može uzrokovati pojačano lučenje želučane kiseline. Zbog toga se kod bolesnika s GERB-om preporuča postepeno ukidanje terapije IPP-om, ali tek nakon što su bez simptoma kroz 3 mjeseca. Smanjenje se provodi smanjivanjem doze za 50% tjedno, sve dok se ne postigne najmanja preporučena doza, koja se zatim potpuno ukida.

Kod pacijenata s dokazanim manjkom magnezija, terapijsku opsiju mogu predstavljati H2-blokatori. Ne preporuča se istodobna primjena IPP-a i H2-blokatora. Primjena H2-blokatora dovodi do smanjenja lučenja želučane kiseline zbog čega je slabiji učinak IPP-a, budući da je ovisan o kiselom mediju želuca. Iznimka može biti povremeno uzimanje H2-blokatora u večernjim satima kada je prošao glavni dio učinka IPP-a uzetog prije doručka. IPP djelotvornije od H2-blokatora smanjuju učestalost oštećenja jednjaka kao posljedice GERB-a.

Navedeno upućuje na zaključak da je prilikom odabira najbolje terapijske pocije u liječenju GERB-a kod pojedinog pacijenta potrebno uzeti u obzir više faktora. Prvenstveno treba prevenirati moguće posljedice učestalih oštećenja sluznice jednjaka i dišnog sustava jer one nisu otporne na prisutnost želučane kiseline. IPP su dokazano djelotvorni lijekovi u liječenju GERB-a. U pogledu potencijalnih štetnih učinaka ovih lijekova pri dugotrajnoj primjeni, potrebno je provoditi povremene kontrole laboratorijskih pretraga i općenito procijentiti omjer koristi i rizika za njihovu primjenu. Dokazani manjak magnezija može biti razlogom prelaska na terapiju H2-blokatorima. U pogledu kirurškog liječenja, potražite drugo mišljenje gastrokirurga.

Liječenje GERB-a je složeno pa pokušajte uzeti u obzir pozitivne i negativne strane te uz liječničke savjete odabarati zadovoljavajuću opciju.

 

 

 

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika