Imam aritmiju, a od tableta koje pijem imam zatvor, što da radim?

Imam srčanu aritmiju,za aritmiju pijem tablete Concor 1,25mg i Rtymonorm 150mg,terapiju koristim zadnjih 2 tijedna,primjetio sam strašan zatvor stolice tjedan dana te sam pomislio da to možda nije posljedica tableta pročitao sam nuspojave i vidjeo da su i kod jednih i kod drugih tableta česte nuspojave zatvor stolice,pa me sada samo zaniam smijem li na neko vrijeme prestat s terapijom jer taj zatvor što imam stvara strašne neugode i bolove ispod trbuha a zanima me smijem li pauzirat možda ili nešto slično budući da mi je rečeno da se terapija nesmije ni naglo prekidat?

25.2.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Aritmija srca je potencijalno opasan poremećaj rada srca koji dovodi do turbulencija krvotoka u srcu, čime se stvaraju preduvjeti za stvaranje tromba i posjhedično tromboembolijskih incidenata, kao što je moždani udar. Propisanu terapiju nije dobro prekidati bez preporuke kardiologa. Ovdje se ne radi o simptomatskoj terapiji koja se uzima po potrebi nego o dugoročnoj terapiji koja ima preventivni učinak za zdravlje i život.

Što se tiče zatvora, moguće da se radi o prolaznoj pojavi koju možete umanjiti i regulirati raznim preparatima koji imaju za svrhu omekšanje i formiranje stolice kako biste veliku nuždu mogli obavljati bez napora. Neke od tih preparata možete sami kupiti u ljekarni po savjetu Vašeg liječnika ili ljekarnika. Vaš Vam liječnik također može prepisati neki lijek za tu svrhu. Jedna od mogućnosti je i preparat Portalak efekt koji možete kupiti bez recepta, a koji sadrži sintetski šećer laktulozu koja se ne apsorbira u naš organizam iz crijeva, nego putem osmoze navlači vlagu i formira stolicu za lakše pražnjenje. Osim toga, vrlo je važno voditi računa o primjerenoj prehrani koja treba sadržavati dovoljne količine vlakana iz voća i povrća i opće lako probavljivu hranu u kojoj treba izbjegavati pržene i polugotove inustrijske pripremljene namirnice. Osobito je važno voditi računa o dovoljnom unosu tekućine u organizam tijekom dana.

Ukoliko unatoč provedenih mjera problem sa stolicom i dalje bude nezadovoljavajuće riješen, obratite se svom liječniku koji će Vas uputiti na eventualne dodatne konzultacije s kardiologom odnosno dati druge potrebne preporuke.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika