štitnjača

Dobar dan,
Visok mi je anti tg 474,5 ,pa me zanima jel to šta opasno,nikako doći na red kod endrokrinologa,stalno me odručuju pa me sad već strah šta mi je?

Hvala vam na odgovoru

16.5.2017

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Pri utvrđivanju uzroka bolesti štitnjače pozitivni testovi anti-Tg i anti-TPO ukazuju na autoimunu bolest. Autoimune bolesti štitnjače se relativno često javljaju u odnosu na druge autoimune bolesti. Najčešći autoimuni poremećaj u štitnjači dovodi do slabijeg rada štitnjače i poznat je pod nazivom Hashimotova bolest ili kronični limfocitni tireoiditis. U ovom poremećaju između ostalog u krvi bolesnika nalazimo povišeno jedno ili oba protutijela (anti-TPO i/ili anti-Tg). Anti-TPO je protutijelo usmjereno na uništenje Tireoidne PerOksidaze (TPO) enzima neophodnog za proizvodnju hormona štitnjače, dok je anti-Tg protutijelo usmjereno na tireoglobulin (sastavni dio stanica štitnjače). Direktna posljedica ovakvih imunoloških reakcija je razaranje pogođene stanice štitnjače na čijem mjestu nastaje ožiljak, a do tada proizvedeni i uskladišteni hormoni štitnjače se nekontrolirano izlijevaju u krvotok pacijenta, što ponekad za posljedicu, ovisno o jačini upalnog procesa, može imati i višak hormona u krvi pacijenta. Dugoročno ovaj proces dovodi do uništenja cijele štitnjače i obično vrlo sporog razvoja hipotireoze (slabijeg rada štitnjače). Zajedno s antitijelima anti-TPO, anti -Tg nađen je kod 70-80% osoba oboljelih od Hashimota i kod 30% osoba sa Gravesovom bolesti.  Razina anti-Tg može se tijekom bolesti potpuno normalizirati, no isto tako i opet porasti. Referentne vrijednosti su za muškarce i žene < 115 kIU/L.

Potrebno je napraviti laboratorijsku pretragu svih parametara rada štitnjače a po odluci endokrinologa i druge pretrage. Ukoliko biste primjetili da simptomi zbog kojih ste se javili liječniku postaju intenzivniji, odmah se javite liječniku.

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika