Trnci u rukama i nogama,koje pretrage učiniti?

Poštovani,
Zadnjih mjesec dana sam primijetila trnce u rukama i nogama te slabost kao da su mi ruke teške. Imam osjećaj kao da nemam snage u lijevoj ruci. Inače imam PCOS i inzulinsku rezistenciju pa ne znam jel moguće od toga.
U zadnje vrijeme sam pod stresom ali mi nikad nije bilo tako do sad. Počinjem se brinuti da nije nešto gore. Najgore je u sjedećem položaju kada osjetim trnjenje prstiju.
Hvala
Pozdrav.

21.4.2021

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana!

Porzgovarajte sa svojim liječnikom oko toga da napravite laboratorijsku pretragu kompletne krvne slike i oralni glukoza tolerans test. To će dati jednu općenitu orijentaciju o Vašem zdravlju. Savjetujem da prije nego poduzmete korake za neku širu dijagnostičku obradu, razmislite možete li sami doprinijeti nešto za svoje zdravlje tako da u svakodnevnu rutinu uključite neki vid tjelesne aktivnosti, dovoljno spavajte i primjereno se hranite. To će doprinijeti općem zdravlju i potencijalno pomoći boljoj hormonskoj ravnoteži. PCOS je stanje koje utječe na metabolički i hormonski status organizma i može utjecati na plodnost, pa ukoliko je to Vaš potencijalni sadašnji  ili možda dugoročni interes, porazgovarajte o tome više sa svojim ginekologom. Ukoliko veći dio dana provodite sjedeći ili se premalo inače krećete, bavite se poslom u kojem ste prisiljeni dulje vrijeme biti u nekom prisilnom položaju ruku ili nogu, to može biti uzrok trnaca. Konzultacija s fizijatrom bi mogla puno pomoći, naučite i usvojite vježbe medicinske gimnastike kojima ćete ojačati mišiće leđa i trupa i postavite se aktivno prema svom zdravlju i životu – jer život je lijep!

Svako dobro!

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika