Ravnoteža na tanjuru

Prehrana kod dijabetesa, uz samu medicinsku terapiju, je ključan kotačić održavanja ravnoteže u organizmu. Prehrana i medicinska terapija neodvojivo su povezane na putu liječenja dijabetesa.

Ukoliko obroci na našem tanjuru nisu izbalansirani, to će se zasigurno dugoročno odraziti i na ravnotežu u životu i zdravlju.

Prehranom možemo utjecati i na prevenciju pojave bolesti kao što je dijabetes. Veliki skokovi glukoze u krvi nisu poželjni niti za zdrave osobe koje žele održati pravilno funkcioniranje svojeg organizma.

Kod pojave dijabetesa pacijenti uče postulate pravilne prehrane: konzumaciju redovitih i zdravih obroka prirodno bogatih hranjivim tvarima s niskim udjelom masti i kalorija. Ključnu ulogu pri održavaju balansa prehrane imaju namirnice biljnog porijekla : povrće, voće, cjelovite žitarice i orašasti plodovi.

Prehrana bazirana na biljnim namirnicama olakšava pripremu jela sa niskim glikemijskim indeksom kao i unos vrijednih fitonutrijenta i antioksidanasa, te ima važnu ulogu i u prevenciji dijabetesa.

PLANT BASED TREND = ŽIVOTNI STIL

Namirnice životinjskog porijekla dostupnije su nego ikad, te se lako uklapaju u brzi stil života i brzu prehranu. Međutim njihova prevelika količina može stvoriti neravnotežu u hranjivim sastojcima na našim tanjurima, a samim time i u našem zdravlju. Rastući trend „plant based“ prehrane – prehrane temeljene na namirnicama biljnog porijekla je pokušaj vraćanja balansa u prehrani.

Promišljanje o sebi, stavljanje svojeg zdravlja u fokus kao i želja za boljim suživotom s okolišem usmjerava nas na povratak ka biljnoj prehrani koja nije namijenjena samo specifičnim grupama, već apsolutno svima.

Plant based trend, sastavni je dio modernog životnog stila osoba koje svaki dan radije odabiru ono što je održivo, podržavaju lokalnu proizvodnju te biraju najbolje i za sebe i za okoliš. Mala revolucija dešava se i u trgovini te se na policama javljaju novi proizvodi, poput zamjena za meso na bazi biljnih sirovina ili biljnih napitaka.

Brojna klinička istraživanja dokazala su mnoge dobrobiti biljne prehrane. Mediteranska prehrana, koja je bogata namirnicama biljnog porijekla, dokazano smanjuje rizik od kroničnih nezaraznih bolesti poput bolesti srca i krvnih žila, metaboličkog sindroma, dijabetesa i ostalih bolesti.

Prilikom planiranja pravilnog rasporeda i broja obroka kroz dan, važno je na svom tanjuru odabrati nutritivno vrijedne ugljikohidrate niskog glikemijskog indeksa, bogate vlaknima te kvalitetne proteine i nezasićene masti, a poželjno je da pri tom date prednost namirnicama biljnog porijekla.

PREHRANA I TJELESNA AKTIVNOST

Američka udruga za dijabetes u svojim standardima navodi da prilagodba životnog stila treba biti prvi odabir u prevenciji i odgađanju pojave dijabetesa. Za potpunu promjenu životnog stila, uz promjenu prehrane, potrebno je osvijestiti i ulogu tjelesne aktivnosti. Tjelesna aktivnost važan je saveznik jer pomaže u smanjenju inzulinske rezistencije i intolerancije i postprandijalne hiperglikemije. Novija istraživanja pokazuju da postoji hormonska povezanost između tjelesne aktivnosti i inzulinske rezistencije. Aktivnost mišića potiče iskorištavanje glukoze iz krvi što dovodi do homeostaze glukoze u organizmu.

Cilj koji se navodi u programu prevencije dijabetesa je minimalno 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti tjedno, poput žustrog hodanja, vožnje biciklom ili plivanja. Poželjno je stvoriti i održavati kontinuiranu naviku fizičke aktivnosti 3-5 puta tjedno.

Potpuna promjena životnog stila počinje malim koracima. Prije ranojutarnjeg brzog hodanja možemo osigurati svom organizmu obrok spravljen od avokada, banana, borovnica i O’Plant biljnog napitka. Podravka O’Plant biljni napitci nude obilje okusa iz srca prirode. Punina okusa raznovrsnih O’Plant biljnih napitaka dolazi od badema, zobi i riže. Proizvodi su prirodno bez laktoze, sadrže svježu izvorsku vodu te će se odlično uklopiti u novi životni stil.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika