Koje su daljnje upute za dijagnozu ekstraluminalna kompresija jednjaka?

Poštovani, žensko sam i imam 36 god. Dijagnosticirana mi je ekstraluminalna kompresija jednjaka nakon 7 mj teškoća sa gutanjem što je od osjećaja knedle u grlu došlo do boli u grlu bez obzira na gutanje, poteškoća sa gutanjem prvo krute sada i tekuće strane, konstantno kašlja, i poteškoća sa disanjem. Dok cekam endoskopiju koja će potvrditi (za sada akt gutanja, gastroskopija i ct toraksa upućuju na gore navedenu dijagnozu) što i kako dalje? Prvotni dijagnoza je bila LPR koja to na kraju nije, pantoprazol nije pomogao. Kako već dvije god imam problema za nestabilnostima, trncima u cijelom tijelu i osjećajima nedostatka zraka zbog kojih sam bila i obradi za mijesteniju i MS koji su isključeni, rečeno mi je da je moguća i kompresija na okolne živce (anomalno suzenje jednjaka je na visini luka aorte). Sve mi je teže i pričati. Koje su daljnje upute za ovu dijagnozu? Hvala. Lp,

28.11.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Disfagija (poteškoće s gutanjem) se smatra „alarmantnim simptom”, koji iziskuje hitnu daljnju obradu. Gornja endoskopija – ezofagogastroduodenoskopija (EGD) – je metoda izbora u dijagnostici disfagije. Radi se o sigurnoj pretrazi, uz uvijet da pretraga izvodi uz direktnu vizualizaciju orofarinksa i gornjeg ezofagealnog sfinktera. Endoskopičar mora imati na umu vjerojatnu visoku opstrukciju jednjaka ili ostataka hrane i sline, kod bolesnika u kojih je disfagija prisutna neko vrijeme. Gdjekad je potrebno postaviti nazogastričnu sondu radi aspiracije retiniranog sadržaja u jednjaku. Prilikom EGD, moguće je uzimanje bioptičkih uzoraka s opstrukcijskih lezija, a peptičke lezije moguće je dilatirati balonom ili Savarijevim dilatatorima. Endoskopskim preglednom nije moguće ocijeniti peristaltiku jednjaka, pa je korisno učiniti radiološke (RTG) pretrage (akt gutanja i pregled jednjaka barijevom kašom). Manometrija jednjaka je indicirana kod bolesnika s disfagijom, u slučajevima kada su nalazi učinjenih endoskopskih i radioloških pretraga inkonkulzivni. Manometrija uključuje intubaciju jednjaka posebnim višekanalnim kateterom priključenim na poligraf. Promjene tlakova bilježe se tijekom ispinjanja gutljaja vode i to na razini gornjeg i donjeg jednjačnog sfinktera te cijelom duljinom jednjaka.

Liječenje disfagije ovisi o uzroku. Liječenje orofaringealne disfagije, kojoj je u podlozi neurološki ili metabolički poremećaj, usmjereno je na liječenje osnovne bolesti. Ponekad će kod bolesnika s inoperabilnim tumorom usne šupljine ili vrata, ili kod onih bolesnika s moždanim udarom i rekuretnim aspiracijskim pneumonijama, jedina terapijska opcija biti postavljanje gastrostome (endoskopski ili kiruškim putem). Bolesnike koji se prezentiraju totalnom disfagijom (nemogućnošću uzimanja hrane i tekućine), treba hitno hospitalizirati.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika