Markeri i karcinom dojke

Poštovani,

majka je u 75. godini operirala karcinom dojke. Riječ je o ER pozitivnom, Her neg i Ki indeksom 8. Luminal B tip (pretpostavljam zbog slabijeg broja PR receptora).

Limfni čvorovi nisu bili zahvaćeni. Majka je samo na hormonskoj terapiji te nije trebala zračenje. To je bilo prije 1,5 godinu.

Redovito je na pregledu te obavlja potrebne pretrage. UZ abdomena i dojki je ok, no ono što me brine je konstantni lagani porast CA 15-3. Prije i poslije operacije je oko 30, potom je nakon par mjeseci pao na cca 28, a potom je u laganom porastu te sada nakon 8 mjeseci je već na 33,6.

CEA je također u laganom porastu, ali u granicama normale (sa 1,1, došao je do 1,3).
Na internetu ne mogu naći adekvatne podatke o markeru. NIje mi jasno zašto ne pada ispod 25 te me brine što lagano raste.

1. Može li to biti posljedica nekih nemalignih problema (na primjer IRB kolona, gastritis, masna jetra, kronične upale mjehura…sve to majka ima)?
2. Mogu li ovakvi porasti ukazivati na probleme koji nisu još vidljivi?
3. Koliko se u stvari treba brinuti oko ovog problema, obzirom na parametre operiranog tumora?

Zahvaljujem,
Srdačan pozdrav

16.3.2020

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana,

kao što ste se i sami informirali, karcinom antigen (CA 15-3) je tumorski antigen koji je specifičan za rak dojke. CA 15-3 dobio je ime po antigenu koji se identificira monoklonskim antitijelom 115D8 i DF3 (“15” – označava 115D8 “hvatajuće antijelo” a “3” se odnosi na DF3 označeno antitijelo).

Međutim, kao i ostali tumorski markeri Ca 15-3 može biti povišen i kod velikog broja patoloških stanja u abdomenu te kod oboljelih od raka pluća. Normalne vrijednosti CA 15-3 su do 30 U/ml. Povišene vrijednosti CA 15-3 nemaju značaj u otkrivanju novooboljelih od raka dojke. Općenito, CA 15-3 koristan je kao tumorski marker u praćenju bolesnika liječenih od raka dojke obzirom da njegovo povišenje nakon liječenja u velikom postotku upućuje na pojavu recidiva bolesti daleko prije nego što to postane klinički evidentno.

Povećanje vrijednosti CA 15-3 korelira s progresijom bolesti, a smanjenje s djelomičnim ili potpunim odgovorom na terapiju. CA 15-3 test nije pogodan i ne preporučuje se za probir (screening) ispitivanja ili postavljanje dijagnoze. Za adekvatnu kontrolu eventualne progresije bolesti odnosno uspješnosti liječenja, potrebno je redovito obavljati kontrolne dijagnostičke preglede po preporuci onkologa.

Što se tiče dojki, kompletna slika vezano uz eventualne promjene u tkivu dojke dobija se kombinacijom i usporedbom više slikovnih metoda pregleda: mamografija, magnetska rezonancija i ultrazvuk, što će uz odgovarajuće biokemijske pretrage, pomoći u sveobuhvatnoj kontroli zdravlja dojki.

U ovom slučaju, može se napraviti RTG pluća te napraviti odgovarajuće pretrage želuca i crijeva. Obzirom na dob vrlo je uputno da se napravi test na okultno krvarenje u stolici te po preporuci liječnika i dodatne dijagnostičke pretrage (kolonoskopija i drugo).

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika