Možete li mi protumačiti nalaz na Borreliu?

Poštovani,radila sam analizu na borreliu burgdorferi i referente vrijednosti su od 00.0-25.00. Moji rezultati su igM 5.40 i igG 9.80,da li mi to mozete rastumačiti ?

21.12.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Kod ove pretrage rade se IgG i IgM antitijela na Borreliu, a služi kao probirni test za boreliozu, tzv. lajmsku bolest (LB). Ta infekcija se prenosi ugrizom zaraženog krpelja, a vjerojatnost da ćete se zaraziti povećava se boravkom na travnatim i šumskim prostorima. Prošireno crveno područje tzv. erythema migrans može se pojaviti 3 do 30 dana nakon ugriza krpelja i tijekom vremena se polako širi. Moguća je zaraza i bez vidljivih promjena na koži. Osip (erythema) mogu pratiti groznica, zimica, umor, bolovi u tijelu, glavobolja, ukočenost vrata i natečeni limfni čvorovi.
Pretraga se radi kod sumnje na ugriz krpelja i kod carditisa, artritisa, akrodermatitisa, limfocitoma, meningitisa i drugih neuroloških simptoma.
Prva dva do četiri tjedna nakon ugriza krpelja antitijela se tek razvijaju pa preporučujemo pretragu učiniti najranije 2-3 tjedna nakon ugriza.
Pozitivan nalaz ove pretrage obično se potvrđuje potvrdnom metodom Western blot. Antitijela nakon Borrelie mogu ostati godinama, ponekad čak i doživotno.
Kod pozitivnog rezultata, moguća je svježa infekcija ili infekcija iz prošlosti, ovisno o titru IgG i IgM antitijela. Rezultat interpretira liječnik u kontekstu kliničke slike i po potrebi ordinira terapiju ili daljnju dijagnostiku. Moguće je rezultat potvrditi dodatnim testom potvrdnom metodom Western blot.

Nijedan dostupan serološki test ne može razlikovati aktivnost akutne LB od perzistiranja protutijela u osoba bez aktivne infekcije.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika