Epilepsija i luprorelin u terapiji centralnog preuranjenog puberteta: radi li se o nuspojavi na lijek?

Unuka mi zbog dijagnoze preuranjenog centralnog puberteta prima terapiju injekcijama luprorelina godinu dana(sada ima 9 godina).
Unatrag par mjeseci počeli su joj problemi s očima, često treptanje, nekontrolirani pokreti oka, glavobolje. Oftalmolog dijagnosticira kratkovidnost, strabizam, astigmatizam, prepisuje naočale.
Medjutim, EEG nalaz koji je učinjen je epileptiformno paroksizmalno promijenjen s obzirom na HV. (paroksizmi uskih šiljaka val kompleksa u trajanju do 1.5 sekunde). Napominjem da u obitelji nema epilepsije, ali ima nekoliko slučajeva febrinih konvulzija u djetinjstvu, kasnije sve u redu.
Moje pitanje je dali lijek koji unuka prima zbog puberteta može utjecati na probleme koji su joj se pojavili sa očima, a koje su okarakterizirali kao petit mal napade i dali može zbog toga proizaći ovakav EEG nalaz. Što još učiniti u smislu pretraga i ako je zaista u pitanje epilepsija što mislite o interakciji luprorelina i lijekova za epilepsiju?

25.4.2022

Odgovara

Maja Lemac, dr. med. spec. pedijatrije, subspec. dječje nefrologije

Poštovana,

Odgovor na pitanje koje ste postavili je u domeni kompetencija pedijatrijskog endokrinologa i neuropedijatra. Iz dostupne literature nalazim da je glavobolja opisana kao uobičajena nuspojava uz terapiju luprorelinom, a u evidenciji nuspojava po stavljanju na tržište navode se i konvulzije. Ne nalazim da se luprorelin povezuje s poremećajima vida koje djevojčica ima. Što se tiče terapije epilepsije i moguće interakcije luprorelina i antiepileptika Vas molim da se obratite neuropedijatru.

Lijepi pozdrav.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika