Je li mom djetetu potreban pregled neuropedijatra?

Pozdrav,imam bebu staru 11 mjeseci…
Porod je bio prilično težak jer je beba bila prevelika i jedva su ga uspjeli izvući van bez posljedica,vukli su ga van vakumom,rukama skakali su po mom stomaku…U bolnici je rečeno da nema nikakvih posljedica i da je potpuno zdrav međutim s 2 mjeseca kreće pomalo stalno kočit nogice dok je u kolicima kao da pokušava sjesti međutim s vremenom se kočenje nogica počelo povećavati dok se ljulja u ljuljački,dok leži na leđim ili kad spava i krene se budit automatski krene da koči noge i da jako plače..
Posjetili smo liječnika više puta al on me uvjerava da je sve uredu i da je normalno da koči nogice.
Meni baš i ne izgleda normalno da se beba od 11 mjeseci budi 5 puta noću vrištajući s kočenjem nogu i izvijanjem tijela..
Ne puza još uvijek,podigne guzu gore, ali ne zna da krene naprjed i brzo pada dole,posjest se može samo jedino da se sastrane za nešto uhvati pa se podigne inače ne..Ne hoda,a kad mi pokušamo da ga držimo za ruke da hoda,pravi korake na prstićima kao balerina..
Dali imate nekakav savjet za mene ili i vi mislite da je sve uredu?
Unaprjed puno hvala na odgovoru

7.7.2021

Odgovara

Maja Lemac dr. med., spec. pedijatrica, subspec. dječje nefrologije

Poštovana,

Ponašanje koje opisujete može upućivati na povišen tonus muskulature nogu, ali su mogući i drugi uzroci. Potreban je pregled pedijatra i temeljita procjena neurorazvoja. Ukoliko postoji bilo kakva sumnja na promijenjen neurorazvoj kod djeteta bilo bi dobro čim prije napraviti UZV mozga (ako je fontanela još otvorena), te ev. procjenu djeteta od strane neuropedijatra i fizijatra.

Lijepi pozdrav

dr Lemac

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika