Ponavljane upale pluća i bronhoopstrukcije kod 3-godišnjeg djeteta

pozdrav. imam kcer od 3 god. u studenom 2021.god prvi je put imala upalu pluca, u prosincu se upala vratila. u veljaci 2022.god ucinjene su dodatne alergoloske i pulmoloske pretrage. otkriveno je da ima bakteriju u plucima koja je izljecena u ozujku 2022. god, te da je alergicna na pelud, prasinu, grinje, ambroziju i divlji pelin. dobila je terapiju: flixotide 2×1, singular 1×1, ventolin pp, aerous pp. nakon toga djete je bilo potpuno zdravo i bez ikakvih tegoba sve do rujna 2022.god kada je preboljela covid na koji se nadovezala upala pluca. od tada djete ime problema sa jakim kasljem najvise nocu i priliko promjene temperature (odlaska van il ulaska u zatvoreni prostor), nepresano joj curi nos, ima cesto temperaturu i do 39.5 koja tesko pada, te ima ceste bronhospazme koji se jako tesko smiruju (bili je u prosincu 2022.god hospitalizirana radi potrebe kisika).
u posljednja 2 mjeseca djete je bez temperature tek 2,3 dana i nakon toga se temperatura vraca i traje 4,5 dana. u tom perijodu primala je i terapiju antibijotika (klavocin sirup) ali cini se da joj ni to nije pomoglo. upravo sada je takoder pod temeraturom 38.5 koja se ni lijekovima ne spusta ispod 38, SpO2 joj ne ide iznad 95, a kasalji curenje iz nosa su jaki. mozete limi dati neki savijet ili mi barem reci kome bi se trebalo obaratiti ili kakve bi pretrage trebalo napraviti kako bi se djetetu pomoglo?
laboratorijski testovi su joj sve vrijeme u redu. hvala vam puno u napried

27.3.2023

Odgovara

Maja Lemac, dr. med. spec. pedijatrije, subspec. dječje nefrologije

Poštovana,

Situacija koju opisujete izgleda ozbiljno i bojim se da Vam ovim putem ne mogu pomoći. Preporučam da se s djetetom čim prije obratite pedijatru koji ga prati, te prema procjeni pedijatra dječjem infektologu i pulmologu, kako bi utvrdili zašto se ponavljaju tegobe i kako bi se pokušalo djetetu pomoći.

Lijepi pozdrav

dr Lemac

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika