Erektilna disfunkcija

Pozdrav!

muškarac 25 godina, visok 190 cm, težina 95 kg. Zadnjih par godina imam problema sa erekcijom. Naime, erekciju postignem na 70% maximuma koja je nekada i dovoljna za spolni odnos, rijetko kada je do kraja potpuna erekcija ,a kada i je, jako brzo splasne, čak i kod masturbiranja, tak da mislim da nije do psihe. Mjerio sam testosteron, koji je bio na 14.7 nmol, što mi se čini jako malo, makar sam u ref. vrijednostima, ali sa 25 godina mislim da bi morao biti puno veći.

Operirao sam varikokelu prije 7 mjeseci, koja je bila dosta velika. Jutarnje erekcije nemam skoro nikad, a kada i budu, bude na 70% maximuma. Nakon operacije, tjedan dana nakon izlaska iz bolnice, imao sam odlične erekcije koje su trajale možda 2 tjedna i nakon toga se sve vratilo na staro, ne znam u čemu je problem, libido mi je isto slab, prije nisam ni razmišljao o seksu, a erekcije bi bile tvrde ko kamen, čak sam bio nabijen testosteronom (dubok glas, dlakavost, akne) da mi je netko rekao prije par godina da ću imati problema sa erekcijom, rekao bih mu da je lud i da je to zadnja stvar sa kojom ću imati problem. Nisam bio kod dr. i rekao mu o tom problemu jer sam mislio kako je to neka prolazna faza, ali sada vidim da nije. Živim relativno zdravo, niti pušim, niti pijem, bavim se sportom, tako da mislim kako životni stil ne bi trebao biti problem. Varikokelu sam dobio dosta rano, sa nekih 17 godina, ali nisam imao problema u smislu erekcije, osim što me nekada znalo boljeti.

Spermiji su mi dosta pokretni, 24 mil ih je pokretno, a 27 mil nepokretno po zadnjem mjerenju i količina sperme je dobra, 4 ml volumen. Osim ED primijetio sam i preuranjenu ejakulaciju, koja se događa kada postignem punu erekciju vrlo brzo, u roku pola minute. Što mi savjetujete, kome da se obratim?

Hvala!

26.2.2020

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Poštovanje.

Nemojte očekivati da erekcija uvijek treba biti jednaka i to 100%-tna, kako Vi kažete. Navodite i smanjeni libido što je apsolutno psihogena, a ne organska kategorija. Nagon nije pitanje niti jednog organa nego psihe. 

Imate izmjerenu normalnu razinu testosterona za održavanje svih funkcija koje taj hormon ostvaruje u tijelu muškarca!

Unatoč normalnoj razini testosterona, koja ne zahtijeva nikakvu nadomjesnu terapiju testosteronom, savjetujem da se obratite najprije urologu koji se bavi baš andrologijom (npr. KBC Zagreb, Klinika za urologiju, Androloška ambulanta) da se isključi bilo kakav organski uzrok.

Vjerujem da će tako i biti.

Pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika