Nepostojanje testisa

Poštovani,
Mom suprugu je po rođenju ustanovljeno da nema testista, imao je operaciju kao beba. Nakon nekog vremena mu je rađen CT i UZ i doktori nisu vidjeli testis nigdje u tijelu. 2014. su mu ugrađene 2 kuglice na mjestu testisa, kako bi to vizualno izgledalo okej.
Također, ima nedostatak testosterona i prima taj hormon injekcijom svakih 15 dana.
Na početku je bilo 1 mjesečno, pa onda svako 21 dan, a sada svakih 15 dana, odnosno 2 puta mjesečno.

Još nismo počeli da radimo na bebi, pa nismo ni posjetili doktora, ali ako biste nam otprilike mogli reći hoće li biti uopće moguće dobiti bebu, da znamo šta da očekujemo?

Iskrena da budem, nekako mi je nevjerovatno da nigdje u tijelu nije viđen testis. Nekako mislim da je to propust doktora. Ne znam da li je ovo razmišljanje ispravno.

Unaprijed Vam hvala na odgovoru.

30.3.2021

Odgovara

prim.dr.sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Moguće je da se testisi nisu u prenatalnom razdoblju, ili najranijem djetinjstvu, spustili u skrotum. Najčešće na tom putu spuštanja zaostanu negdje u području preponskog kanala, a tada su obično rudimentarni (zakržljali) i moguće je da se niti CT-om ne vide. Tu UZV nije metoda izbora.
Trebalo bi napraviti scintigrafiju testisa (da se najtočnijom metodom pokuša dokazati postoji li uopće igdje ikakvo fukcionalno tkivo testisa) i spermiogram 2x sa ciljem da se utvrdi ima li u sjemenu spermija. Tek temeljem toga može se nešto suvislo tvrditi o plodnosti muškarca.

Pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika