Što može biti uzrok stalnih infekcija mokraćne cijevi?

Pozdrav, od početka drugog meseca imam problem sa infekcijom uretre u vidu povremenog žarenja i konstantne pojave crvenila oko mokraćnog otvora koje traje i dan danas. Obično se naglašava kod ejakuliranja, dok je kod mokrenja nešto manje izraženo. U međuvremenu su nastupili i simptomi zapaljenja prostate. U prvoj rundi u drugom mesecu sam u uretri imao bakteriju Streptococcus agalactiae u umerenom broju, zbog simtpoma prostatitisa pio dve nedelje antibiotik Marocen uz lokalnu terapiju za ublažavanje tegoba sa prostatom. U prvom periodu od 2 nedelje posle te terapije se situacija pogotovo sa prostatom malo ublažila, mada crvenilo i periodično javljanje osećaja žarenja ne prolaze. Zbog toga sredinom trećeg meseca radim ponovo analize: Spermokultura sterilna međutim u brisu uretre sada Enteroccocus u velikom broju. Dobijam terapiju Panclav 10 dana, zatim Elfonisa još 10 dana. U međuvremenu dobijam tegobe “natekle prostate” (iako izraženih bolova nema), ali kad mokrim imam curenje na kraju mokrenja i ne mogu istresti veću količinu iz mehura koja zaostane i skoro uvek se javlja blag bol u predelu prostate posle mokrenja, koji utihne kroz 10-15minuta. Takođe, u toku terapije dolazi do blagog poboljšanja, međutim sada 20 dana posle prestanka terapije crvenilo i osećaj žarenja u uretri su ponovo tu. Interesuje me ima li potrebe i je li prošlo dovoljno vremena da bi uradio novi bris uretre i šta u slučaju novih-starih bakterija? Bi li morao ići ponovo na antibiotsku terapiju, pošto sam već ispio jaku terapiju, ili postoji drugi način lečenja? Kolko su opasne bakterije u uretri i može li biti vremenom nekih posledica zbog njihovog prisustva? Šta može biti uzrok konstantnih reinfekcija obzirom da nisam nikad imao odnose? Zbog tegoba sa mokrenjem zbog prostate pijem trenutno čaj od vrbovice, a na crvenilo oko otvora sam tokom tri meseca mazao razne kreme koje nisu ispoljile nikakav učinak. Izvinjavam se na dužini pitanja, ali vidite i sami da je situacija dosta komleksna. Voleo bi da čujem čisto mišljenje i ovako “Na daljinu”… Hvala puno

7.5.2021

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Crvenilo oko samog vanjskog ušća mokraćne cijevi (uretre) je u nekih muškaraca jednostavno pitanje fiziološke varijacije građe tog mjesta – prelaska sluznice uretre u kožu glavića penisa. Na tom mjestu naprosto sluznica može biti donekle “bujnija” i malo izvrnuta pa i sam otvor uretre izgleda blago zadebljan i crvenkast.

Vaše tegobe s mokrenjem su više tipa neodređenih smetnji nego formiranih simptoma ikakve bolesti koja bi zahtijevala urološku (dakle, kiruršku!) terapiju. Najvjerojatnije ste vrlo mlada osoba. Drugog načina liječenja bakterijske upale uretre, osim antibioticima uz 2 litre tekućine dnevno + analgetici (Brufen 600 mg) i spazmolitici (npr. Spasmex F), nema. Uretritis (upala uretre) u muškarca se gotovo redovito dobije spolno prenesenim putem ili nedovoljnom higijenom. Pri tome, nije svako peckanje, žarenje i osjećaj nelagode ujedno i znak upale, a niti samo uzimanje brisa uretre nije posve bezopasno.

Ne vjerujem da će postojeće smetnje dovesti do ikakve ozbiljnije posljedice.

Pozdrav!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika