RAK PROSTATE KOD SUPRUGA

Suprugu je urađena prošle godine radikalna prostatektomija,na žalost rak je nakon godinu dana metastazirao na kosti,već 4 meseca prima androgenu blokadu antagonistima i prima hemoterapiju,rezultati su odlični,PSA 0,02,TESTOSTERON 4,2.Ima valunge,strašno,ali izdržava.Ne znamo kada smije da radi ponovo scintigrafiju kostiju rađena je pred Novu godinu,dalje, kada me suprug grli, njemu se dešava da osjeti erekciju,mi se bojimo da će to dovesti do ponovnog širenja metastaza ,molimo Vas za savjet.Mi smo mislila da od hemijske kastracije nastaje potpuna impotencija i da se zaustavlja napredovanje raka.

26.6.2017

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Proširenje raka prostate na kosti znači da se bolest ne može izliječiti, ali se može USPORITI njezino napredovanje. 

Uzimanje antiandrogena blokira učinke testosterona ali, što je vidljivo i iz vrijednosti testosterona u serumu (iako ne znam o kojim se mjernim jedinicama radi!!!), NE dovodi do kemijske kastracije. Stoga su moguće i povremene blaže erekcije ili, kako to urolozi nazivaju – tumefakcije (nabreknuća). Kastracijske razine testosterona mogu se postići kirurškom kastracijom ili korištenjem drugih vrsta lijekova (LHRH agonisti ili antagonisti). Bilo bi korisno da je testosteron na kastracijsoj razini i to uz uzimanje antiandrogena. Naravno, možda će valunzi zbog toga biti još jači.

Vrijeme ponavljanja scintigrafije skeleta i daljnje mišljenje i vrsti i trajanju kemoterapije treba potražiti kod onkologa koji je kemoterapiju i započeo.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika