Smije li se majka cijepiti?

Poštovani,

zaista vam puno hvala na odgovoru, s obzirom da na njih ne mogu direktno odgovoriti, stavit ću ih niže da se možete prisjetiti o čemu smo pričali. Pacijentica pije malo manje razine antibiotika Sulotrima (400+80) kao profilaksu, je li to isto nepotrebno? Može li ona učiniti bilo kakvu jednostavniju pretragu da poprati stanje bubrega dok čeka? Molim vas također informaciju smije li se cijepiti na trenutnoj terapiji jer se još dugo nakonoperacije zbog antibiotika opet neće moći. Puno puno hvala

———————————–

Mami je odgođena operacija bubrega, što očekivati?
Mama (58. godina) već godinu dana prolazi razne pretrage, prvenstveno zbog upala mokraćnog mjehura (sumnje na tumore bubrega i slično).
Da skratim, ustanovljen joj je poveći kamen na bubregu te je jednom funkcija smanjena na 25%.
Ona je trenutno gotovo godinu dana na terapiji antibioticima jer se ne može riješiti stalnih infekcija prije operacije kamena.
Na operaciju je dulje čekala jer je u rodnom gradu ne izvode, a termin je dobila u Zagrebu u Vinogradskoj, sada u studenom.
Međutim, jučer je dobila poziv da je operacija odgođena jer urologija postaje odjel za kovid pacijente.
Mama nažalost nije cijepljenja jer se na terapiji antibioticima ne smije te smo svi priželjkivali konačno rješenje i operacijom i cijepljenjem nakon oporavka.
Molim vas bilo kakvu sugestiju ili pravo na koja ona ima u skladu s trenutnim mogućnostima – primjerice, traženje novih snimanja veličine kamena ili traženje mišljenja o urgenciji postupka?

ODGOVOR:
Dok je kamen prisutan infekcija se ne može izliječiti. Antibiotici imaju smisla samo ukoliko njima otklanjamo akutnu, SIMPTOMATSKU upalu – u protivnom, liječimo nalaze, a ne bolesnika.
Kad se ponovo ne uspostavi prijem svih bolesnika U sadašnjoj Covid-situaciji Klinika za urologiju KBC Sestre milosrdnice operira samo bolesnike s malignim bolestima i one akutne, životno ugrožene.
Vaša će majka biti pozvana telefonski na operaciju čim to bude moguće.
Ponavljam, antibiotici nisu od znatnije koristi u ovoj situaciji. nema uzima svakako 1,5-2 litre tekućine dnevno. To je bitno!

PRIJAŠNJE INFORMACIJE:
Poštovani,
ljubazno bih vas molila mišljenje o prikladnosti čekanja tek urološkog pregleda u Zagrebu 14. rujna zbog razine oštećenja bubrega. Niže dostavljam cijeli nalaz, pacijentici rečeno da će morati vaditi bubreg ako oštećenje dosegne 10% rada pa vas molim informaciju o brzinama takve promjene sa trenutnih 25%. Također, molim vas svaki drugi savjet koji možete dati – prikladnost PCNL ili FURS metode i slično. Pacijentica ima 57 godina, boluje od hipertenzije i hiperlipidemije te zbog kamenca već 9 mjeseci traje urinarna infekcija. Također, je li prikladno cijepljenje prije zahvata na manjim dozama antibiotika trenutno?
Terapija: Concor 1,25 mg; Prylar 5/5 mg 1,0,0; antibiotik Ciprofloksacin, Trimetoprim sulfamets, Amoksicilin klav kis.
Puno hvala na svakoj pomoći.
NALAZ
Lijevi bubreg je manji od desnog bubrega, prikazan inhomogenom i vrlo blijedom raspodjelom nakupjanja aktivnosti sa oslabJenlm nakupljanjem u medijalnom dlijelu (područje pijelokaliksa). Renogramska krivuija lljevog bubrega pokazuje zakašnjenje sekrecijskog maksimuma i srednje teško funkcijsko oštećenje te teške smetnje u elimlnaciji radiotarmaka, prvenstveno zbog produljenja zadržavanJa u području funkdijski oštećenog parenhima lljevog bubrega.
Na primjenu diuretika dolazi do pozitivnog odgovora i postepene, ali nepotpune eliminacije aktivnosti što se objašnjava produljenim zadržavanjem u funkcijski oštećenom parenhimu, bez znakova mehaničke opstrukcije u njegovom kanalnom sustavu.
Desni bubreg je morfološki i funkcijski u granicama normale.
Normalizirani MAG3 klirens za lijevi bubreg iznosi 94 ml/min (25%).
Normalizirani MAG3 klirens za desni bubreg iznosl 282 ml/min (75%).
CT
Nalaz i mišljenje
učinjena MSCT pretraga bubrega u nativnim skenovima, arterijskoj I venskoj fazi pokazuje veće konkremente lijevog bubrega gdje se u lijevoj parenhimu vidi konkrement 18×11 mm te u gornjoj skupini vratova lijevog bubrega konkrement promjena 18×5 mm.
U desnom bubregu u srednjem dijelu vidljiva je avaskualrna parenhimna cista promiera 3 x 3,3 cm Bosniak I.
Dilatacije kanalnog sustava ne vidim.
Nešto su šire čašice u gornjoj skupini lijevog bubrega, a u kontrasnim skenovima slabiji je prikaz parenhima gorenjeg pola lijevog bubrega.
Zakašnjelo lučenje lijevog bubrega.
Ureteri u svom tijeku izgledaju primjereni.
Mokraćni mjehur bez intraluminalnih defekata punjenja, održane stijenke.
Slobodne tekućine patološkog uvećanja limfnih čvorova ne nalazim.
U koštanom prolazu ne vidi se patološke pregradnje koštane strukture.
Vidljive su degenerativne promjene.
Na multiplanarnim dekonstrukcijama u lijevom bubregu vidljiv je I u gronjoj skupini vratova konkrement promjena 18 mm.
ZAKLJUČAK:
Učinjena MSCT urograflja pokazuje u lijevom bubregu dve konkrementa, jedan u centralnom dijelu promjera oko 18 mm, a također u gornjoj skupini vratova lijevog bubrega konkrement promjera 17 mm. U arterijskoj fazi u gornjem polu lijevog bubrega vidljive su nešto šire čašice i sam parenhim je hipodezniji. Slabiji je prikaz jer su fragilne krvne žile pa je KS otišao para.
LIJEVOSTRANA NEFROLITIJAZA. Preporučam pregled u ambulanti Klinike za urologiju KBC Sestre milosrdnice radi mišljenja o PCNL ili FURS s obzirom na dužinu liste čekanja na zahvat na našem odjelu.

20.12.2021

Odgovara

prim. dr. sc. Ante Reljić dr. med., spec. urologije, subspec. urolitijaze i urološke onkologije

Hvala Vam na podsjetniku jer u suprotnom ne bih znao o čemu se radi.

Profilaksa navedenom dozom Sinersula (480 mg) nije neophodna. Neophodno je uzimati 1,5-2 litre tekućine dnevno. Vaša majka navedeni kamen ima sigurno već mnogo mjeseci, ili čak i godina. Najvažnije je uzimati mnogo tekućine da se smanji mogućnost nastanka klinički manifestne (simptomi – bol, visoka temperatura, zimica i tresavica, mučnina i povraćanje) upale bubrega.

Sam kamen u bubregu nije kontraindikacija za cijepljenje, ali daleko je važnije opće zdravstveno stanje Vaše majke i njezine preferencije. O tome, kao i o cijepljenju, će najbolje znati liječnik obiteljske medicine.

 

Pozdrav!

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Iz iste kategorije

Urologija

Nalaz sedimenta urina – trebam li se zabrinuti?

Urologija

Renovaskularna hipertenzija

Pod pojmom hipertenzija podrazumijevamo povišenje krvnog tlaka. Daleko najčešće se radi o tzv. esencijalnoj ili primarnoj hipertenziji. Drugim riječima, ne znamo joj uzrok. U malom broju slučajeva uzrok se može identificirati, kada govorimo o tzv. sekundarnoj hipertenziji, pa i ciljano liječiti, a u nekim slučajevima takva, sekundarna, hipertenzija se može i trajno izliječiti. Takvi su […]

Urologija

Komplicirane upalne promjene bubrega

Već smo, na ovim stranicama, pisali o apscesu bubrega kao eklatantnom primjeru gnojnog pijelonefritisa odnosno upalne, gnojne promjene bubrega. Takva stanja svakako spadaju u komplicirane infekcije mokraćnog sustava, odnosno bubrega, i nerijetko zahtijevaju kirurško (urološko) liječenje budući da sama konzervativna terapija antibioticima i suportivnim mjerama najčešće nije dovoljna. Situacije, odnosno bolesti bubrega, koje zahtijevaju kiruršku […]

Urologija

Oteklina skrotuma

Skrotum (mošnja) je kožna vreća unutar koje su smješteni testisi, a podijeljena je vezivnom pregradom – lat., septum scroti – na lijevi i desni hemiskortum. Tako je svaki testis smješten unutar svoje polovice skrotuma. Testisi su obavijeni ovojnicom (lat., tunica vaginalis) koja ima dva lista. Jedan omata sam testis, a drugi (kao izvrnuti prst rukavice) […]

Urologija

Potkovasti bubreg

Potkovasti bubreg (lat., ren arcuatus) je naziv za jednu od mogućih embrionalnih anomalija fuzije dvije, inače, razdvojene bubrežne mase odnosno dva bubrega. Drugim riječima, rano u fetalnom razdoblju (između četvrtog i osmog tjedna) dolazi do spajanja dvije bubrežne osnove. Tako nastaje potkovasti bubreg gdje dva bubrega čine jednu cjelinu koja je srasla donjim polovima bubrega […]

Urologija

Kamenci u prostati

Prostata je žlijezda s vanjskim izlučivanjem. Upravo suprotno od endokrinih žlijezda, poput štitne žlijezde, hipofize, pankreasa ili nadbubrežne žlijezde. Promatrajući u širem kontekstu, i bubreg je žlijezda s vanjskim izlučivanjem (egzokrina žlijezda), baš kao i npr. žlijezde slinovnice. Sve žlijezde s vanjskim izlučivanjem imaju tendenciju stvaranja kamenaca. Tako se kamenci mogu naći u bubregu (lat., […]

Urologija

Apsces bubrega

Kad govorimo o apscesu bubrega (lat., – abscessus renis) pričamo o vrsti gnojne upale bubrega koja je obično dobro ograničena, a veličina joj može varirati. Ona može nastati iz samog bubrega ili se u njega proširiti iz okolnog tkiva organa koji su zahvaćeni gnojnim oblikom upale. U svakom slučaju radi se o kompliciranoj infekciji urotrakta. […]

Urologija

Možete li mi objasniti nalaz CT urografije?