Križobolja

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Križobolja – trebam li ići na masažu?

Obiteljska medicina

Ankilozantni spondilitis

Ankilozantnispondilitis je kronična upalna reumatska bolest nepoznate etiologije, karakterizirana zahvaćenošću sakroilijakalnih zglobova i kralješnice te povezanošću s antigenom HLA B27. Zajedno sa psorijatičnim artritisom, enteropatskim artritisom, reaktivnim artritisom i nediferenciranim spondiloartritisom, ubraja se u skupinu bolesti koje se zajednički nazivaju seronegativnim spondiloartritisima. Bolest se češće javlja u muškaraca (oko 3 puta češće nego u žena), a dob […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Križobolja – 5.dio

Cilj liječenja je otkloniti i ublažiti simptome i spriječiti nastanak komplikacija bolesti. Također nam je cilj i održavanje i/ili poboljšanja kvalitete života bolesnika. Liječenje se provodi kombinacijom lijekova i rehabilitacijskih postupaka.

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Križobolja – 4. dio

Ukoliko se bolesnik odluči posjetiti liječnika zbog boli u leđima, liječnik će procijeniti fizičko stanje bolesnika te uzeti anamnezu bolesti.

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Križobolja – 2.dio

Križobolja, bolna križa ili „lumbalgija“ su različiti nazivi za bolove što ih opisuju bolesnici s tegobama u slabinskom (lumbalnom) dijelu kralježnice.

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Križobolja – molim Vaš savjet kako dalje

Fizijatrija

DISCUS HERNIA (Hernija diska)

Kralješci su međusobno odjeljeni intervertebralnim diskovima koji su poput jastučića te se mogu usporediti s amortizerom. Sastoji se od mekšeg unutarnjeg te vanjskog prstenastog dijela.

Fizijatrija

Križobolja, kako s njom živjeti

Kralježnica je osovinski organ sustava za kretanje, te kao osovina treba da dade čvrstoću trupu. Njezina je funkcija statička i dinamička.