Križobolja – 2.dio

Križobolja, bolna križa ili „lumbalgija“ su različiti nazivi za bolove što ih opisuju bolesnici s tegobama u slabinskom (lumbalnom) dijelu kralježnice.

Neki od češćih mogućih uzroka križobolje su:

  •  Išijas – bol koja se proteže putem grananja istoimenog živca, ischiadicusa, od donje kralježnice, zgloba kuka, stražnjice do stopala.
  • Hernija diska – odnosi se na izbočenje „diskova“ koji se nalaze između kralježaka te tako povezuju kralješke u cjelinu – kralježnicu. Navedeni diskovi su smješteni između dva susjedna kralješka, a omeđuje ih prsten tako da ne pritišću na živce u okolini.
  • Sindrom mišića piriformisa- navedeni mišić vrši rotaciju u zglobu kuka. Može doći do upalnih ili degenerativnih promjena u navedenom mišiću ili njegovog spazma (grča). Javlja se bol u području stražnjice koja se pojačava prilikom pokreta rotacija u zglobu kuka.
  • Osteoartritis – najčešći oblik artritisa koji se javlja kada se zaštitna hrskavica na epifizama (krajevima) kostiju istroši, a proces je degenerativnih promjena na kostima i zglobovima, slično kao i kod kuka i koljena.
  • Spinalna stenoza – suženje prostora unutar kralježnice, gdje se nalazi kralježnička moždina i pripadajući živci. Navedene promjene mogu uzrokovati pritisak na živce.
  • Prijelom kod osteoporoze – uzrokuje slabe i krhke kosti. Kosti postanu toliko krhke da pad, pa čak i najmanji stres kao što je savijanje ili kašalj mogu uzrokovati prijelom.
  • Sakroileitis – upala jednog ili oba sakroilijačna zgloba (zglobovi između slabinske kralježnice i zdjelice). Sakroileitis može uzrokovati bol u stražnjici ili u donjem dijelu kralježnice te se bol može prenijeti na jednu ili obje noge. Dugotrajno stajanje ili uspinjanje po stepenicama može pogoršati simptome. Jedan od tipičnih primjera sakroileitisa je ankilozantni spondilitis. A tu još ubrajamo i psorijatični artritis, enteropatski artritis i slično.
  • Ankilozantni spondilitis – je kronična reumatska upalna bolest koja najčešće zahvaća kralježnicu, ali može zahvatiti i druge zglobove i organe. Izraz ankilozantni se odnosi na ukočenost, a spondililis na upalu zglobova između kralježaka. Bolest prvenstveno zahvaća kralježnicu, tj. sakroilijakalne zglobove (područje gdje se spajaju kralježnica i zdjelica). Upalni proces koji zahvati kralježnicu dovodi do okoštavanja kako zglobnih, tako i vezivnih struktura izvan zgloba, što rezultira gubitkom pokretljivosti same kralježnice i na kraju njenim ukočenjem tj. ankilozom. S vremenom kralježnica pacijenta poprima karakterističan izgled u obliku polumjera, a taj proces obično traje 10-ak godina. Ako su zahvaćena i rebra može biti otežano i disanje.
  • Reumatoidni artritis – je kronična bolest koja zahvaća više organskih sustava. Nepoznatog je uzroka, a karakteristično obilježje bolesti je trajna upala sinovijalne ovojnice zglobova. Sinovijalna ovojnica je membrana koja okružuje zglob i stvara zaštitnu vreću oko zgloba. Ova vrećica je ispunjena tekućinom koja oblaže zglob, a naziva se sinovijalnom tekućinom. Navedena tekućina, štiti zglob, te opskrbljuje hranjivim tvarima hrskavicu i meko tkivo u zglobu. Trajna upala sinovijalne ovojnice dovodi do oštećenje hrskavice i kosti u zglobu, što se očituje oticanjem, bolnošću, ukočenosti i gubitkom funkcije zgloba.
  • Melargia parestetica – stanje obilježeno trncima, utrnulosti i žarom u vanjskom djelu bedra. Uzrok ovog stanja je kompresija živca koji daje osjetnu inervaciju kože u tom području.
  • Pijelonefritis – infekcija bubrega, vrsta mokraćne infekcije koja započinje u ureteru (mokraćovodu) ili u mokraćnom mjehuru i širi se na bubrege.
  • Osteomjelitis – infekcija kostiju. Infekcija može zahvatiti kosti šireći se krvotokom ili širenjem iz okolnog tkiva. Infekcija također može započeti i iz kosti u slučaju kada ozlijeđena kost dođe u kontakt s bakterijama.
  • Skolioza – „iskrivljenje“ kralježnice koja se najčešće javlja tijekom rasta prije puberteta. Može biti uzrokovana specifičnim bolestima kao mišićna distrofija ili cerebralna paraliza, dok kod većine skolioza ne znamo uzrok.
  • Pagetova bolest kosti – nastaje kada novo koštano tkivo postupno zamjenjuje staro koštano tkivo. Tijekom vremena, zahvaćene kosti mogu postati krhke i deformirane.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Spinalni tumori – 1. dio

Uvod. Spinalni tumori ili tumori kralježnične moždine i kralježnice predstavljaju tumorsko tkivo unutar ili oko kralježnične moždine. Tumori kralježnice klasificirani su prema: Tumori leđne moždine, koji se naziva i intraduralni tumori, su tumori kralježnice koji počinje unutar leđne moždine ili tvrde ovojnice leđne moždine (dura). Intraduralni tumori se dijele na: Tumor koji zahvaća kosti kralježnice […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

ACNES – 4. dio

Liječenje ACNES-a – nastavak. Lijekovi kao što su paracetomol i nesteroidni protuupalni lijekovi (ibuprofen, naproxen) koji se koriste kod akutnog bola i većine drugih bolnih stanja ovdje nisu pokazali veliku učinkovitost. Lijekovi kao antikonvulzivi, antidepresivi (duloksetin) koje koristimo kod neuropatske boli, kao i lokalna terapija koju koristimo kod neuropatkse boli kao lidokain flaster i kapsaicin […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

MR sakroilijakalnih zglobova

Fizikalna medicina i rehabilitacija

ACNES – 3. dio

Liječenje ACNES-a. ACNES (Sindrom uklještenja prednjeg kožnog živca) se može dijagnosticirati primjenom lokalne injekcije anestetika u kanal u ravnom trbušnom mišiću gdje prolazi zahvaćeni kožni živac. Injekcija lokalnog anestetika blokira osjet u živcu, ali se pretpostavlja i da smanjuje pritisak u kanalu koji uzrokuje uklještenje živca. Studije su potvrdile pozitivan učinak lokalne injekcije anestetika kod […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

HLA nalaz – molim Vaše mišljenje

Fizikalna medicina i rehabilitacija

ACNES – 2. dio

Simptomi koji se javljaju kod ACNES-a? Simptomi ACNES-a mogu biti akutni ili dugotrajni. Bol se opisuje kao lokalizirana, tupa i kao osjećaj pečenja. Bol se može pogoršati prilikom aktivnosti, npr. kada se bolesnik okreće ili saginje. Odmaranje može pomoći u smanjenju intenziteta bola. Bol se obično javlja kod mlađih ljudi i obično započinje noću. Bolesnici […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

ACNES – 1. dio

Što je ACNES ? Sindrom uklještenja prednjeg kožnog živca (Anterior cutaneous nerve entrapment syndrome – ACNES) je stanje koje može uzrokovati dugotrajnu bol u području trbuha. Može se pojaviti kada su završne grane donjih međurebrenih živaca pritisnute u području trbušnih mišića. ACNES se očituje kao intenzivna lokalizirana neuropatska bol. Budući da se radi o rijetkom […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 4. dio

Liječenje. Buprenorfin (djelomično se veže za opioidne receptore, a djelomično ih blokira), je korišten kao analgetik, a u kombinaciji s naloksonom (antidot za opioide) pri liječenje ovisnost. Postoji mogućnost da bi i rotacija na ovaj lijek mogla smanjiti bolnu osjetljivost uzrokovanu nekim drugi opioidom, no dugoročni učinci su još uvijek nejasni. Zaključak. Hiperalgezija je pojačan […]