Križobolja – 2.dio

Križobolja, bolna križa ili „lumbalgija“ su različiti nazivi za bolove što ih opisuju bolesnici s tegobama u slabinskom (lumbalnom) dijelu kralježnice.

Neki od češćih mogućih uzroka križobolje su:

 •  Išijas – bol koja se proteže putem grananja istoimenog živca, ischiadicusa, od donje kralježnice, zgloba kuka, stražnjice do stopala.
 • Hernija diska – odnosi se na izbočenje „diskova“ koji se nalaze između kralježaka te tako povezuju kralješke u cjelinu – kralježnicu. Navedeni diskovi su smješteni između dva susjedna kralješka, a omeđuje ih prsten tako da ne pritišću na živce u okolini.
 • Sindrom mišića piriformisa- navedeni mišić vrši rotaciju u zglobu kuka. Može doći do upalnih ili degenerativnih promjena u navedenom mišiću ili njegovog spazma (grča). Javlja se bol u području stražnjice koja se pojačava prilikom pokreta rotacija u zglobu kuka.
 • Osteoartritis – najčešći oblik artritisa koji se javlja kada se zaštitna hrskavica na epifizama (krajevima) kostiju istroši, a proces je degenerativnih promjena na kostima i zglobovima, slično kao i kod kuka i koljena.
 • Spinalna stenoza – suženje prostora unutar kralježnice, gdje se nalazi kralježnička moždina i pripadajući živci. Navedene promjene mogu uzrokovati pritisak na živce.
 • Prijelom kod osteoporoze – uzrokuje slabe i krhke kosti. Kosti postanu toliko krhke da pad, pa čak i najmanji stres kao što je savijanje ili kašalj mogu uzrokovati prijelom.
 • Sakroileitis – upala jednog ili oba sakroilijačna zgloba (zglobovi između slabinske kralježnice i zdjelice). Sakroileitis može uzrokovati bol u stražnjici ili u donjem dijelu kralježnice te se bol može prenijeti na jednu ili obje noge. Dugotrajno stajanje ili uspinjanje po stepenicama može pogoršati simptome. Jedan od tipičnih primjera sakroileitisa je ankilozantni spondilitis. A tu još ubrajamo i psorijatični artritis, enteropatski artritis i slično.
 • Ankilozantni spondilitis – je kronična reumatska upalna bolest koja najčešće zahvaća kralježnicu, ali može zahvatiti i druge zglobove i organe. Izraz ankilozantni se odnosi na ukočenost, a spondililis na upalu zglobova između kralježaka. Bolest prvenstveno zahvaća kralježnicu, tj. sakroilijakalne zglobove (područje gdje se spajaju kralježnica i zdjelica). Upalni proces koji zahvati kralježnicu dovodi do okoštavanja kako zglobnih, tako i vezivnih struktura izvan zgloba, što rezultira gubitkom pokretljivosti same kralježnice i na kraju njenim ukočenjem tj. ankilozom. S vremenom kralježnica pacijenta poprima karakterističan izgled u obliku polumjera, a taj proces obično traje 10-ak godina. Ako su zahvaćena i rebra može biti otežano i disanje.
 • Reumatoidni artritis – je kronična bolest koja zahvaća više organskih sustava. Nepoznatog je uzroka, a karakteristično obilježje bolesti je trajna upala sinovijalne ovojnice zglobova. Sinovijalna ovojnica je membrana koja okružuje zglob i stvara zaštitnu vreću oko zgloba. Ova vrećica je ispunjena tekućinom koja oblaže zglob, a naziva se sinovijalnom tekućinom. Navedena tekućina, štiti zglob, te opskrbljuje hranjivim tvarima hrskavicu i meko tkivo u zglobu. Trajna upala sinovijalne ovojnice dovodi do oštećenje hrskavice i kosti u zglobu, što se očituje oticanjem, bolnošću, ukočenosti i gubitkom funkcije zgloba.
 • Melargia parestetica – stanje obilježeno trncima, utrnulosti i žarom u vanjskom djelu bedra. Uzrok ovog stanja je kompresija živca koji daje osjetnu inervaciju kože u tom području.
 • Pijelonefritis – infekcija bubrega, vrsta mokraćne infekcije koja započinje u ureteru (mokraćovodu) ili u mokraćnom mjehuru i širi se na bubrege.
 • Osteomjelitis – infekcija kostiju. Infekcija može zahvatiti kosti šireći se krvotokom ili širenjem iz okolnog tkiva. Infekcija također može započeti i iz kosti u slučaju kada ozlijeđena kost dođe u kontakt s bakterijama.
 • Skolioza – „iskrivljenje“ kralježnice koja se najčešće javlja tijekom rasta prije puberteta. Može biti uzrokovana specifičnim bolestima kao mišićna distrofija ili cerebralna paraliza, dok kod većine skolioza ne znamo uzrok.
 • Pagetova bolest kosti – nastaje kada novo koštano tkivo postupno zamjenjuje staro koštano tkivo. Tijekom vremena, zahvaćene kosti mogu postati krhke i deformirane.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bol u koljenu – možete li mi očitati MR?

Fizikalna medicina i rehabilitacija

ACNES – 2. dio

Simptomi koji se javljaju kod ACNES-a? Simptomi ACNES-a mogu biti akutni ili dugotrajni. Bol se opisuje kao lokalizirana, tupa i kao osjećaj pečenja. Bol se može pogoršati prilikom aktivnosti, npr. kada se bolesnik okreće ili saginje. Odmaranje može pomoći u smanjenju intenziteta bola. Bol se obično javlja kod mlađih ljudi i obično započinje noću. Bolesnici […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

ACNES – 1. dio

Što je ACNES ? Sindrom uklještenja prednjeg kožnog živca (Anterior cutaneous nerve entrapment syndrome – ACNES) je stanje koje može uzrokovati dugotrajnu bol u području trbuha. Može se pojaviti kada su završne grane donjih međurebrenih živaca pritisnute u području trbušnih mišića. ACNES se očituje kao intenzivna lokalizirana neuropatska bol. Budući da se radi o rijetkom […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 4. dio

Liječenje. Buprenorfin (djelomično se veže za opioidne receptore, a djelomično ih blokira), je korišten kao analgetik, a u kombinaciji s naloksonom (antidot za opioide) pri liječenje ovisnost. Postoji mogućnost da bi i rotacija na ovaj lijek mogla smanjiti bolnu osjetljivost uzrokovanu nekim drugi opioidom, no dugoročni učinci su još uvijek nejasni. Zaključak. Hiperalgezija je pojačan […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 3. dio

Možemo li predvidjeti razvoj ovog stanja? Još ne možemo pouzdano predvidjeti hoće li netko razviti osjetljivost uzrokovanu opioidima ili ne. Postoje genetski i okolišni čimbenici koji igraju bitnu ulogu u razvoju ovog stanja. Kod nekih bolesnika je potrebna dugotrajna izloženost opioidima, dok kod drugih ide jako brzo, čak i kroz nekoliko dana. Za razvoj ovog […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 2. dio

Simptomi Prilikom ozljede tijelo pokušava samo popraviti oštećenje, primjerice zaustaviti krvarenje, spriječiti infekciju i očuvati pokretljivost. U ovoj fazi je bitno pomoći organizmu u oporavku i moderne preporuke ukazuju da su opioidi korisni u akutnoj boli s korištenjem tri do pet dana. Njihov svrha je pomoći tijelu u mobilizaciji nakon ozljede. Osim u pomoći pri […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? – 1. dio

Bolna osjetljivost uzrokovana opioidima? Hiperalgezija je pojačan doživljaj bola u odnosu na podražaj koji inače ne bi izazvao toliku bol. Dakle bolni podražaj koji uzrokuje blagu bol se doživi kao bol visokog inteziteta. Ponekad sami opiodi mogu uzrokovati pojačanu osjetljivost na bol ili hiperalgeziju. Na prvi pogled se čini dosta neobično da opioidi, lijekovi koji […]

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Bol u lopatici – što bi to moglo biti?